FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 22. siječnja 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održavaju dva ministarska sastanka, a Europski parlament radi u odborima.

U ponedjeljak se sastaje Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo, na kojem će, između ostaloga, biti riječi o iznimkama od pravila o zaštićenim oznakama izvornosti za vina. Europska komisija nedavno je potvrdila da je pripremila delegirani akt kojim bi se hrvatskim vinarima u Istri omogućilo da i dalje prodaju vino pod imenom teran, izazvavši nezadovoljstvo Slovenije koja je to ime zaštitila oznakom izvornosti.

Slovenija je prije ulaska Hrvatske u EU zaštitila na razini Unije teran kao slovenski proizvod, što znači da nitko osim slovenskih proizvođača ne može prodavati vino pod tim imenom.

Hrvatska se na to žalila ističući da Slovenija nije imala pravo zaštiti teran jer se u slovenskoj Istri proizvodi vino pod imenom teran iz sorte grožda refošk, a u hrvatskoj Istri iz sorte teran.

Slovenska strana je najavila da će problematizirati ovlasti Komisije u pogledu donošenja delegiranog akta, tvrdeći da Komisija ima pravo na to samo u slučaju manjih tehničkih preinaka, a ne u pitanjima poput zaštićenih oznaka izvornosti za vina.

Da bi Slovenija zaustavila usvajanje delegiranog akta, morala bi prikupiti kvalificiranu većinu u Vijeću EU-a, što znači da bi za to trebalo glasati 55 posto država članica, u kojima živi najmanje najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije, a za što nema nikakvih izgleda. 

Prema EK-u, hrvatski teran prodavao bi se pod oznakom izvornosti Hrvatska Istra, a ispod toga na etiketama manjim slovima pisalo bi teran.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju ministri financija eurozone, koji će, između ostaloga, još jedanput razgovarati o olakšanju grčkog dužničkog tereta.  Nakon što je grčka vlada u prosincu donijela neke socijalne mjere, njemački ministar financija Wolfgang Schaeueble je najavio da će biti suspendirano ublažavanje dužničkog tereta dogovoreno nekoliko dana prije toga.

U petak se ministrima financija eurozone pridružuju njihovi kolege iz ostalih zemalja na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN).

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu. Jedan od najvažnijih sastanaka je onaj Odbora za međunarodnu trgovinu, koji će glasovati o prihvaćanju ili odbijanju Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovačkog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA). Taj sporazum trebao bi se naći i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u veljači u Strasbourgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙