FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU povećao pomoć za obrazovanje djece u kriznim situacijama za 2017. godinu

ZAGREB/BRUXELLES, 30. studenoga 2016. (Hina) - Europska komisija najavila je u srijedu dodatno povećanje pomoći za obrazovanje djece u kriznim situacijama diljem svijeta kako bi i dalje bila predvodnik na tom području, priopćeno je iz Bruxellesa.

Povećavši izdvajanja u te svrhe s 4 posto ukupnog europskog proračuna za humanitarnu pomoć 2016., vrijednog oko milijardu eura, na 6 posto 2017., Komisija je daleko iznad globalnog prosjeka.

„Obrazovanje nije privilegij, već pravo. To je jedan od glavnih prioriteta u našim programima humanitarne pomoći, od Bliskog istoka do Afrike i drugih krajeva svijeta. Naš je cilj djeci koja su se zatekla u kriznim situacijama omogućiti pristup kvalitetnom obrazovanju u sigurnom okruženju za učenje. Financiranjem obrazovanja možemo ostvariti konkretno ulaganje u budućnost djece i njihovu nadu u bolji život. EU u tome služi kao primjer, a pozivam i sve ostale međunarodne donatore i dionike da pojačaju svoja djelovanja diljem svijeta“, izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, koji sudjeluje na Forumu o obrazovanju u kriznim situacijama koji je Europska komisija organizirala u Bruxellesu.

Postotak europske humanitarne pomoći namijenjene obrazovanju u kriznim situacijama sada je šest puta veći nego 2014., ističe Komisija

Pomoć je namijenjena poboljšanju pristupa formalnom i neformalnom obrazovanju, uključujući vještine potrebne za život i strukovno obrazovanje, rekreaciju i psihološku potporu. Pokrit će i troškove školskog materijala te otvaranje novih škola. Pomoć će dobiti i nastavnici i roditelji. Pomoć će biti poslana preko nevladinih organizacija, agencija UN-a i međunarodnih organizacija.

Obrazovanje u kriznim situacijama jedno je od područja humanitarne pomoći kojemu na globalnoj razini najviše nedostaju sredstva – na njega se troši manje od 2 posto globalno dostupne humanitarne pomoći.

Po podacima Europske komisije, danas 75 milijuna djece koja žive u područjima zahvaćenima krizama i prisilno su raseljena nema pristup kvalitetnom obrazovanju.

EU je do sada dodijelio više od 92 milijuna eura humanitarne pomoći za obrazovanje u kriznim situacijama. Pomoć je koristilo preko 3,8 milijuna djece u 47 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙