FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU mora učiniti više za zaštitu djece migranata

ZAGREB/BRUXELLES, 30. studenoga 2016. (Hina) - Europska unija i države članice ne čine dovoljno kako bi zaštitile interese djece izbjeglica i migranata, upozorilo je 78 organizacija za ljudska prava, prenose europski mediji.

Aktivisti, okupljeni na 10. Europskom forumu o pravima djeteta u Bruxellesu, upozorili su u utorak u zajedničkoj izjavi da se djeci izbjeglicama i migrantima konstantno krše prava, primjerice pravo na zdravstvenu skrb, smještaj i obrazovanje, a često su izložena i nasilju.

Istaknuli su da je svaki četvrti tražitelj azila u EU-u 2015. bio maloljetan, a njih 96.000 stiglo je bez roditelja ili drugih skrbnika. 

Ove godine, maloljetna je bila svaka treća osoba koja je stigla u Grčku preko mora, a broj djece bez pratnje koja su stigla u Italiju dvostruko je veći nego lani.

Uz to, procjenjuje se da se samo ove godine utopilo više od 700 djece pokušavajući stići u Europu. Prošli tjedan, primjerice, u požaru u europskom 'hot-spotu' u Moriji u Grčkoj poginuo je šestogodišnji dječak.

Nevladine organizacije upozoravaju da dugotrajne birokratske procedure sprječavaju djecu mjesecima da nastave školovanje, a mnoga moraju čekati više od godinu dana da se pridruže obiteljima u drugoj zemlji.

Djecu se također često pritvara kako ne bi pobjegla. No tisuće su ih ipak nestale tijekom procedure odobravanja azila.

"Mnoga od te djece postat će jednog dana europski građani. Moramo ulagati u njih i ohrabriti ih da postanu aktivni građani naših društava. EU i države članice mogu učiniti puno više", poručuju organizacije, među kojima su UNHCR, UNICEF i Save the Children.

Nevladine organizacije pozivaju stoga države članice da donesu europski akcijski plan za jačanje zaštite sve djece izbjeglica i migranata te da izdvoje više novca za nacionalne programe za njihovu zaštitu kao i za nove mehanizme za njihovu prekograničnu zaštitu.

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos istaknuo je u utorak da zaštita djece mora biti u središtu europskih propisa o azilu i migracijama.

"Čak i ako budemo uspješni u svim područjima naše migracijske politike, ako ne uspijemo zaštititi djecu, nismo uopće uspjeli", rekao je, kako prenosi EUobserver. 

 

 

 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙