FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predlaže Europski obrambeni fond radi učinkovitijeg korištenja sredstava za obranu

BRUXELLES, 30. studenoga 2016. (Hina) - Europska komisija predložila je u srijedu uspostavu Europskog obrambenog fonda za zajedničke obrambene projekte kako bi se učinkovitije koristila sredstva koja države članice troše na obranu.

Komisija je predstavila Europski obrambeni akcijski plan, koji uključuje uspostavu Europskog obrambenog fonda, koji bi davao potporu za ulaganja u zajednička istraživanja i zajednički razvoj obrambene opreme i tehnologije.

Taj fond bi imao dva okvira koji bi se nadopunjavali, ali bi se razlikovali po pravnom ustroju i načinu financiranja.

Unutar "okvira istraživanja" financirala bi se zajednička istraživanja inovativnih obrambenih tehnologija kao što su elektronika, metamaterijali, kriptirani softver ili robotika.

Komisija je u okviru proračuna EU-a za 2017. već predložila 25 milijuna eura za istraživanja u području obrane te očekuje da bi se taj iznos do 2020. mogao povećati na 90 milijuna eura.

Za sljedeće sedmogodišnje proračunsko razdoblje nakon 2020. godine, Komisija namjerava predložiti  poseban program istraživanja u području obrane, s procijenjenim iznosom od 500 milijuna eura godišnje. 

"Okvir sposobnosti” funkcionirao bi kao financijski instrument kojim se državama članicama sudionicama omogućava zajednička kupnja određene imovine radi smanjenja troškova. Države članice mogle bi primjerice zajednički uložiti u tehnologiju bespilotnih letjelica ili kupovati helikoptere na veliko radi smanjenja troškova. 

"Okvir sposobnosti" financirao bi se udruživanjem nacionalnih doprinosa iz europskog proračuna, gdje i kada je to moguće. Okvirno iz nacionalnih izvora moglo bi se godišnje mobilizirati oko pet milijarda eura. Komisija je najavila da će sljedeće godine provesti opširniju analizu kako bi preciznije izračunala taj iznos.

U Komisiji ističu da Europski akcijski plan ne znači stvaranje europske vojske ili dupliranje vojnog planiranja i zapovjednih struktura koje postoje na nacionalnim razinama i razini NATO-a, nego da je riječ o stvaranju uvjeta za veću obrambenu suradnju kako bi se povećala učinkovitost troškova i potaknulo stvaranje jače, konkurentnije i inovativnije industrijske baze.

Oko 80 posto nabave u području obrane obavlja se na nacionalnoj razini, što dovodi do skupog dupliranja vojnih sposobnosti. Procjenjuje se da nedostatak suradnje među državama članicama u području obrane i sigurnosti godišnje košta između 25 i 100 milijardi eura, navodi Komisija.

Osim toga veća obrambena suradnja ima pozitivan utjecaj na gospodarstvo. Europska obrambena industrija ukupno ostvaruje promet od 100 milijardi eura godišnje, a u tom je sektoru izravno ili neizravno zaposleno 1,4 milijuna visokokvalificiranih ljudi. 

Europski obrambeni akcijski plan usko je povezan s planom provedbe globalne strategije u pogledu sigurnosti i obrane, kojim se utvrđuje nova razina ambicije za Uniju i određuju mjere potrebne za njegovu provedbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙