FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radoš za realizaciju sigurnosne politike EU-a nakon američkih izbora

ZAGREB/BRUXELLES, 11. studenoga 2016. (Hina) - Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš na sastanku Pododbora za sigurnost i obranu EP-a ovaj tjedan govorio je o zakonskim aspektima kreiranja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, naglasivši da je bez Zajedničke vanjske politike, koja u svom punom smislu još ne postoji, teško izgraditi Zajedničku europsku sigurnosnu i obrambenu politiku, priopćio je u petak ured zastupnika.

"Za razvoj te politike nema zakonskih prepreka. Parlamentarno izvješće trebalo bi dati precizan odgovor na pitanje koje su to druge zapreke na putu realizacije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a. Očito je riječ o političkim zaprekama”, rekao je Radoš.

Rasprava o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici u Europskom parlamentu pokrenuta je u pravo vrijeme, istodobno s njemačko-francuskom inicijativom za jačanje te politike. Za nekoliko dana o toj bi se inicijativi trebalo razgovarati na Vijeću EU-a. Jačanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike naći će se i na dnevnom redu sastanka čelnika država i vlada zemalja članica EU-a u prosincu, najavljuje Radoš.

„Mogućnost promjene politike SAD-a nakon predsjedničkih izbora dodatno je aktualizirala pitanje Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a. Najave da bi Amerika u budućnosti mogla biti manje angažirana i u NATO-u i u Europi otvaraju dodatni prostor razvoju samostalne europske obrambene i sigurnosne politike”, zaključio je Radoš, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙