FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament pozvao na snažniju zaštitu žena

ZAGREB, 25. studenoga 2016. (Hina) - Uoči Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, zastupnici su pozvali EU da se pridržava Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja a zgrade Europskog parlamenta zasjale su narančastim svjetlom, izvijestio je Europski parlament u petak podsjećajući da je svaka treća žena u Europi doživjela nasilje.

"Nasilje nad ženama ozbiljan je zločin i raširen je u Europi. Svakog dana, bilo u domovima, bilo u javnim prostorima ili na društvenim medijima, žene i djevojčice suočene su s nasiljem, diskriminacijom i zlostavljanjem. Rezolucijom pozivamo države članice da ratificiraju i Implementiraju istanbulsku konvenciju te da Vijeće ubrza pristupanje konvenciji“, rekla je izvjestiteljica Anna Maria Corazza Bildt (EPP/Švedska).

Rezolucija kojom se od EU-a i članica Unije traži ratifikacija Istanbulske konvencije izglasana je velikom većinom glasova europarlamentaraca s 516 glasova za, 52 suzdržana i 55 protiv.

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji potpisana u Istanbulu najveći je međunarodni te prvi pravno obvezujući dokument koji osuđuje nasilje zasnovano na rodnom i spolnom identitetu kao kazneno djelo, predviđa sankcije i mjere za borbu protiv nekažnjavanja, sprječavanja nasilja i zaštite žrtava. Konvencija je stupila na snagu u kolovozu 2014., ali iako su je potpisale sve države članice, samo ih je 14 službeno pristupilo. Hrvatska nije među tim državama.

Zgrada Europskog parlamenta u Bruxellesu osvjetljena je narančastim svjetlom u okviru inicijative "Orange the World", a narančasta boja simbolizira svjetliju budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ovog tjedna predsjednik Martin Schulz potpisao je pismo predsjedništvu Vijeća u kojem traži da se ubrza postupak na razini EU-a te da preostale države ratificiraju sporazum.

U ožujku ove godine je Europska komisija je pokrenula proces ratifikacije Istanbulske konvencije Vijeća Europe, sveobuhvatnog međunarodnog sporazuma o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, a do sada ju je ratificiralo 15 država članica Vijeća Europe.

Biljana Borzan (SDP/S&D) je zajedno s kolegicama iz  Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta napisala rezoluciju kojom traži da Europsko Vijeće da ubrza proces ratifikacije Istanbulske konvencije na razini EU-a, priopćio je ured zastupnice.

Hrvatska zastupnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan je kazala kako je rezolucija izraz frustracije Europskog parlamenta nedostatkom konkretnih poteza kako bi se zaštitilo žene na razini EU-a. 

"Na europskoj razini još ne postoji niti strategija, a kamoli zakon kojim se osuđuje takvo nasilje. U EU sedam žena umre od posljedica nasilja svaki dan. Ne možemo čekati ni dana!“, kaže Borzan.

Većina država nije usvojila Konvenciju pravdajući se visokim troškovima implementacije.

"Trošak nasilja nad ženama na razini EU iznosi 1,8 posto BDP-a EU-a ili 228 milijardi godišnje. Ali ne trebaju mi brojke da bih znala da je ljudski život i dostojanstvo najvrjednije!“, kazala je Borzan.

Borzan je izrazila zabrinutost nedavnim istraživanjem koje je u Hrvatskoj proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Čak 46 posto ispitanih učenika u Hrvatskoj vjeruje da se ženu može udariti ako ona pokazuje više pažnje prijateljicama nego partneru, 45 posto smatra da se ženu može udariti ako ne sluša, a gotovo 45 posto ako žena ne vodi brigu o svom partneru na način na koji bi trebala.

"Svaki treći mladić smatra da je u redu udariti curu ako ona flertuje s drugim ili napravi nešto što dečko misli da nije trebala. Nasilje je društveni problem s dubokim korijenima, o njemu se mora govoriti i protiv njega se moramo boriti na svim razinama. Nečinjenje očito ostavlja dojam odobravanja“, kazala je Borzan, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica je (HDZ/EPP) povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama i rezolucije EP-a uputila je javni apel Hrvatskom saboru i Odboru za ravnopravnost spolova da što prije ratificiraju ovaj bitni i sveobuhvatni međunarodni ugovor o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

“Ponovit ću, nažalost, još jednom, crne ali istinite brojke koje govore da je jedna od tri žene u Europskoj uniji doživjela neku vrstu fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, 75 posto žena žrtve su seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu, a jedna od deset žena žrtve su seksualnog zlostavljanja putem novih tehnologija“, izjavila je Šuica.

"Kao članica EU, Hrvatska sigurno ne želi biti jedina država u regiji koja još uvijek nije ratificirala ovu bitnu konvenciju, koju je potpisala još 22. siječnja 2013. Tijekom narednih se mjeseci očekuju preostale ratifikacije, pa ovim putem želim ponovo podsjetiti Hrvatski sabor na ratificiranje Istanbulske konvencije, kao što sam to već učinila prije godinu dana“ , dodala je zastupnica, objasnivši da će se ratifikacijom u parlamentima pridonijeti kažnjavanju svakog oblika nasilja nad ženama, davanju ovlasti policiji da udalji počinitelja nasilja u obitelji iz doma obitelji i poboljšati pristup skloništima za žrtve nasilja, jer nasilje nad ženama ne pripada u privatnu sferu, već je težak zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙