FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europarlamentarci od EU-a traže da čini više za zaštitu novinara i bloggera

ZAGREB, 15. studenoga 2016. (Hina) - EU treba činiti više na zaštiti neovisnih novinara i bloggera, te aktivista za zaštitu ljudskih parava, poručili su zastupnici Europskog parlamenta u izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu 2015. koje je Odbor EP-a za vanjske poslove usvojio u ponedjeljak.

Članovi odbora su istaknuli da su "ljudska prava ozbiljno  ugrožena u mnogim dijelovima svijeta" i ocijenili da EU "treba osigurati koherentnost njegovih unutarnjih i vanjskih politika glede poštivanja ljudskih prava", izvijestio je Europski parlament na svojim internetskim stranicama.

Zastupnici, zabrinuti  sve brojnijim pokušajima smanjivanja prostora civilnom društvu i braniteljima ljudskih prava i nametanjem strožih ograničenja slobodi okupljanja i izražavanja, osuđuju zloporabe i kršenja omogućena represivnim zakonima koji se usvajaju u svijetu, posebice u zemljama kao što su Rusija, Turska i Kina, među ostalim i pod izgovorom suzbijanja terorizma.

EU treba štititi novinare i bloggere, smanjiti razlike u digitalnom razvoju i olakšavati pristup internetu bez cenzure, zatražili su zastupnici.

Zastupnici su zatražili da povjerenica za vanjsku politiku Unije Federica Mogherini i ministri vanjskih poslova redovito stavljaju u programe EU-ovog Vijeća za vanjske poslove oslobađanje branitelja ljudskih prava, novinara, političkih aktivista i drugih. Zastupnici također traže  od EU-a da poveća "koherentnost između njegovih unutarnjih i vanjskih politika glede poštivanja ljudskih prava i demokratskih vrijednosti".

Izvješće austrijskog zastupnika Josefa Weidenholzera (S&D) bavi se ljudskim pravima žena i djece, migranata, izbjeglica i azilanata, LGBTI i urođeničkih poluacija, te procjenuje kako na njih utječu mjere za borbu protiv terorizma te trgovinske i razvojne politike.

Izvješće je odbor usvojio s 42 glasa za, pet protiv, a suzdržanih je bilo osmero zastupnika.

Obzirom na "rastući broj kršenja ljudskih prava izbjeglica neregularnih migranata i azilanata na njihovom putu prema Europi", zastupnici traže od članica EU-a koherentnije politike  i "cjelovit pristup nalaženju održivih, dugoročnih i koherentnih rješenja temeljnih na ljudskim pravima" i "sveobuhvatan i dobro koordiniran Zajednički europski sustav azila". 

"Odredbe o ljudskim pravima treba sustavno uvoditi u sve međunarodne sporazume", kažu zastupnici. Zastupnici od Komisije i država članica traže i da "zajamče dosljednost politika poslovanja i ljudskih prava" navodeći da one idu "ruku pod ruku" a poslovna zajednica ima važnu ulogu u promicanju ljudskih prava i demokracije.

O tekst izvješća Odbora glasovat će cijeli parlament na plenarnoj sjednici u prosincu u Strasbourgu gdje će se održati i dodjela nagrade Saharov za slobodu misli Nadiji Murad i Lamiyi Bashar, Jezitkinjama koje su preživjele seksualno ropstvo u Islamskoj državi i postale javne zagovornice žena pogođenih kampanjom spolnog nasilja te terorističke organizacije, navodi Europski parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙