FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK i dalje ima povjerenje u Oettingera, unatoč njegovim potezima i izjavama

BRUXELLES, 17. studenoga 2016. (Hina) - Europska komisija je u četvrtak istaknula da i dalje ima povjerenja u povjerenika za digitalnu ekonomiju Guenthera Oettingera, koji je ponovno izložen kritikama nakon što je otkriveno da je privatnim zrakoplovom ruskog počasnog konzula putovao na sastanak u Budimpeštu.

"Nemam što dodati u odnosu na ono što je o tome rekao povjerenik Oettinger", rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Scinas. Na pitanje znači li to da Komisija ima povjerenja u Oettingera, Schinas je odgovorio potvrdno.
Oettinger je u svibnju putovao u Budimpeštu na konferenciju o budućnosti automobilske industrije na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana. U Budimpeštu je doputovao privatnim zrakoplovom Klausa Mangolda, njemačkog poslovnog čovjeka, koji je počasni ruski konzul u Njemačkoj.
Oettinger je rekao da mu je mađarska vlada ponudila prijevoz Mangoldovim zrakoplovom, dodajući da je to bio jedini način da na vrijeme stigne na tu konferenciju i da u tome nema sukoba interesa. Međutim, mediji pišu da je taj dan imao na raspolaganju četiri komercijalna leta iz Bruxellesa u Budimpeštu.
Schinas je rekao da nije neuobičajeno da zemlja članica ponudi prijevoz povjerenicama Komisije i da to ne treba smatrati poklonom i da stoga nema ni potrebe to prijavljivati. Povjerenici su dužni prijaviti svaki poklon vrijedniji od 150 eura.
Povjereniku Oettingeru dodijeljen je i resor za proračun, nakon što je povjerenica Kristalina Georgieva odlučila napustiti Komisiju i preuzeti posao u Svjetskoj banci. Georgieva je također bila i potpredsjednica Komisije i još nije jasno hoće li to sada postati i Oettinger. Da bi preuzeo dodatni resor Oettinger mora proći saslušanje u Europskom parlamentu, što bi za njega moglo biti vrlo neugodno s obzirom na kritike kojima je u posljednje vrijeme izložen.
Krajem prošlog mjeseca Oettinger je optužen za rasističke i homofobne te mizogine izjave.
Oettinger, koji dolazi iz CDU-a, stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, na jednom sastanku s poslovnim ljudima u Hamburgu podrugljivo je govorio o Kinezima, nazvavši ih "kosookima" (Schlitzaugen), što se u njemačkom jeziku smatra rasitičkim izrazom.
"Prošli tjedan, kineski ministri bili su u Bruxellesu na godišnjem sastanku EU-Kina. Devet muškaraca, jedna stranka, nema demokracije, nema ženskih kvota. Svi u tamnoplavim odijelima na jednoredno kopčanje. Svi počešljani s lijeva na desno, s pastom za crne cipele", rekao je Oettinger prema snimci objavljenoj na YouTubeu.
Zatim je rekao da je njemačka vlada toliko zbrkana da bi mogla homoseksualne brakove proglasiti obvezujućima za svakoga te da mnoge žene dobiju svoj posao samo zbog kvota, a ne zbog svojih zasluga.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙