FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oettinger se ispričao za svoje izjave o Kinezima, homoseksualcima

BRUXELLES, 3. Studenoga 2016. (Hina) – Njemački povjerenik u Europskoj komisiji Guenther Oettinger, čije su izjave prošli tjedan podigle dosta prašine ispričao se u četvrtak u posebnoj izjavi.

Oettinger je prošli tjedan na jednom sastanku s njemačkim poslovnim ljudima u Hamburgu podrugljivo govorio o Kinezima, homoseksualnim brakovima, ženskim kvotama, belgijskoj regiji Valoniji. Njegov govor netko je snimio pametnim telefonom i stavio na društvene mreže nakon čega je uslijedila bura negativnih komentara.

“Imao sam vremena razmisliti o svom govoru i sada vidim da su riječi koje sam izgovorio stvorile lose osjećaje i da su mogle povrijediti ljude. To nije bila moja namjera i želio bih se ispričati za svaku primjedbu koja nije iskazivala poštovanje kao što je trebala”, kaže Oettinger u svojoj izjavi.

“Prošli tjedan, kineski ministri bili su u Bruxellesu na godišnjem sastanku EU-Kina. Devet muškaraca, jedna stranka, nema demokracije, nema žena i ženskih kvota. Svi u tamnoplavim odijelima na jednoredno kopčanje. Svi počešljani s lijeva na desno s pastom za crne cipele", rekao je Oettinger u svom govoru u Hamburgu prema snimci objavljenoj na YouTubeu.

Zatim je rekao da je njemačka vlada toliko zbrkana da bi mogla homoseksualne brakove proglasiti obvezujućim za svakoga te da mnoge žene dobiju svoj posao samo zbog kvota, a ne zbog svojih zasluga.

Također je za belgijsku frankofonu regiju Valoniju, koja je blokirala potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade rekao je da je "mikro-regija, kojom vladaju komunisti i koja blokira Europu".

Oettinger u svojoj izjavi navodi da su njegove riječi o Valoniji krivo prenesene I da ima veliko poštovanje prema kineskom gospodarstvu.

“Imam veliko poštoovanje prema dinamici kineskog gospodarstva – Kina je partner i tvrd natjecatelj. Stoga nam treba okruženje u kojem svatko imati poštene i jednake šanse, u kojem će kineske kompanije moći kupiti europske, a europske kompanije kineske”, kaže u svojoj izjavi Oettinger.

Objava Oettingerova goovra u Hamburgu došla je u vrlo nezgodno vrijeme za Komisiju. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker odlučio je u petak da će Oettinger preuzeti resor bugarske povjerenice Kristaline Georgieve, koja početkom sljedeće godine napušta Komisiju. Georgieva je potpredsjednica Komisije zadužena za proračun i ljudske resurse. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙