FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo EU-a pohvalilo napredak BiH

MOSTAR, 9. studenoga 2016. (Hina) - Voditelj izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je u srijedu da je toj zemlji u posljednjih godinu dana napravljen vidljiv pomak prema članstvu u EU-u zatraživši od domaćih vlasti da ubrzaju reforme.

"Izvještaj predstavlja dobru analizu oblasti u smislu šta je potrebno dalje raditi i gdje postoji napredak. Ono što je najvažnije jest da imamo kontinuiranu provedbu reformi", rekao je Wigemark predajući izvještaj o napretku BiH u 2016. godini.

Pri tome je ocijenio da je puno posla pred domaćim vlastima u čemu će Europska unija nastaviti pružati snažnu potporu.

Švedski diplomat na čelu izaslanstva Europske unije u BiH u srijedu je izvještaj o napretku te zemlje uručio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Pojasnio je da je BiH ispunila tri važna zadataka koji su bili uvjet za predaju vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji koji se tiče provedbe reformske agende, prihvaćanju mehanizma koordinacije i prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pozitivnim je ocijenio i usvajanja Strategije u oblasti transporta, objavljivanja rezultata popisa i usvajanja zakona o borbi protiv diskriminacije koji je jedan od najnaprednijih propisa u regiji.

"Sve te aktivnosti otvorile su korak za dostavljanje upitnika 9. prosinca", dodao je Wigemark.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da je ovogodišnji izvještaj nagrada za trud koji su vlasti BiH uložile u prethodnom razdoblju.

"Posebno me raduje činjenica da se na Vijeće ministara, kao i na entitetske vlasti, gleda kao na generatore europskih procesa", rekao je Zvizdić. Pri tome je naveo kako vlasti u BiH snažno stoje iza 'europskih integracija kao najvažnijeg vanjskopolitičkog i unutarnjopolitičkog cilja'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙