FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 11. rujna 2016. (Hina) – Sljedeći tjedan u Bratislavi će se na neformalnom summit okupiti čelnici 27 zemalja članica EU-a, a u Strasbourgu će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o stanju Unije govoriti predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Čelnici 27 zemalja članica EU-a okupit će se u petak u Bratislavi na neformalnom summit na kojem će razgovarati o budućnosti EU-a nakon izlaska Velike Britanije. Uoči summita, njemačka kancelarka Angela Merkel obavila je niz konzultacija s europskim kolegama. Istu stvar poduzima i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji predsjedava sastankom.

Tusk ističe da to neće biti sastanak o Brexitu, nego o budućnosti EU-a bez Velike Britanije. Očekuje se da će u središtu pozornosti biti pitanje sigurnosti – zaštita vanjskih granica, jačanje europske obrane, borba protiv terorizma.

Sa summita se ne očekuju konkretne odluke i on bi trebao biti početak procesa u kojem bi EU trebala definirati svoju budućnost.

Za sastanak u Bratislavi vlada golemi interes. Za praćenje summita prijavilo se oko 1200 novinara.

Dva dana prije summita, u srijedu u Strasbourgu predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker održat će govor o stanju Unije. Očekuje se da će Juncker izići s prijedlozima za poticanje gospodarskog rasta.

Očekuje se da će Juncker predložiti produljenje Investicijskog plana u razdoblju nakon 2018. godine s ciljem da se znatno premaši prvotni cilj od 315 milijardi eura za investicije. Juncker investicijski plan trebao bi se također proširiti i na europsko susjedstvo te na treće zemlje, posebice afričke, kako bi se na taj način pomoglo u otklananju uzroka masovnih migracija prema Europi.

Osim o Junckerovu govoru o stanju Unije, zastupnici Europskog parlamenta na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu također će raspravljati o zaključcima Komisija prema kojima je Irska odobrila američkoj tvrtki Apple neprimjerene porezne povlastice u visini od 13 milijardi eura, koje bi ta tvrtka trebala vratiti u irski proračun.

Zastupnici će također raspravljati o privremenom izvješću istražnog povjerenstva za mjerenje emisija u automobilskom sektoru. To povjerensto je formirano nakon što je otkrivena afera da je Volkswagen u svoje automobile ugrađivao uređaje koji su prilikom testiranja ispuha prikazivale manje vrijednosti štetnih tvari od stvarnih.

Odbor za građanske slobode saslušat će britanskog kandidata za povjerenika Juliana Kinga. Dosadašnji britanski povjerenik Jonathan Hill, koji je bio zadužen za financijske usluge, podnio je ostavku nakon što su građani njegove zemlje glasovali za izlazak iz EU-a. Budući da Britanija ima parvo na povjerenika sve dok je formalno članica, vlada u Londonu predložila je Juliana Kinga, a predsjednik Komisije Juncker odredio mu je novi resor – sigurnost Unije. Saslušanje je predvivđeno u ponedjeljak navečer.

Zastupnici će također raspravljati o stanju u Poljskoj, posebice u vezi sa zaštitom temeljnih prava u toj zemlji. Nakon rasprave u utorak, zastupnici će o tome u srijedu izglasasti pravno neobvezujuću rezoluciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙