FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz i Berlin protiv Sarkozyjeva plana za zadržavanje Velike Britanije u EU-u

PARIZ/BERLIN, 29. rujna 2016. (Hina/Reuters) - Francuska i Njemačka ogradile su se od prijedloga francuskog predsjedničkog kandidata Nicolasa Sarkozyja koji smatra da bi, ako pobijedi na izborima iduće godine, mogao zadržati Veliku Britaniju u EU-u novim europskim ugovorom koji bi Londonu bio prihvatljiviji.

Sarkozy je u govoru na poslovnom skupu u Parizu u utorak kazao da bi, ako pobijedi na predsjedničkim izborima u svibnju iduće godine, odmah otputovao u Berlin s nacrtom novog europskog ugovora kako bi dobio pristanak njemačke kancelarke Angele Merkel, a potom bi otišao u London da britanskoj vladi da priliku da se predomisli.

No, britanska premijerka Theresa May u više je navrata kazala da "Brexit znači Brexit" i najavila da će pokrenuti proces razdruživanja početkom iduće godine.

Francuska i njemačka vlada kazale su da Brexit smatraju neopozivim.

Berlin, Pariz i njihovi europski partneri također su jasno dali do znanja da se ne planiraju upuštati u politički osjetljive izmjene europskih ugovora u doglednoj budućnosti.

"Ne vidim kako jedna država može zatražiti od druge da održi novi referendum. Na Britancima je da o tome odluče", rekao je glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll odgovarajući na pitanje o Sarkozyjevu prijedlogu.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert rekao je da se stajalište njemačke vlade da je Brexit nepovratan nije promijenilo.

Jedan visoki europski dužnosnik dodao je: "Nitko sada ne govori o tome da se Veliku Britaniju zadrži u EU-u. Gđa. May je rekla da 'Brexit znači Brexit' i ne vidimo kako politički Britanci mogu preokrenuti stvar. Nitko ne očekuje čudo."

Britanska vlada nije još komentirala Sarkozyjevu inicijativu.

Sarkozy je u utorak ponovio prijedloge koje zagovara već mjesecima, a koji se fokusiraju na reformu schengenske zone, ograničavanje ovlasti Europske komisije, dublju integraciju eurozone te prekid pristupnih pregovora s Turskom.

Sarkozyjev savjetnik pojasnio je da su ti prijedlozi važni za cijelu Europsku uniju, a ne samo za Veliku Britaniju, dodajući da Sarkozy ne želi govoriti Londonu što da učini.

"Na osnovi takve nove Europe mogli bismo pomiriti ljude - Britance i druge - s europskim projektom", rekao je neimenovani savjetnik za Reuters.

Sarkozyjev prijedlog pozdravili su neki članovi Merkeline konzervativne stranke, premda su svjesni da bi novi europski ugovor bio velik izazov.

"Uvjeren sam da će Europskoj uniji biti gore bez Britanije", rekao je Thorsten Frei, konzervativni zastupnik u Odboru za europske poslove Bundestaga. "Prema tome vjerujem da treba učiniti sve što je moguće, unatoč teškoćama, kako bismo ostali zajedno."

Frei je kazao da se slaže sa sva četiri elementa Sarkozyjeva plana, uključujući prekid pregovora s Turskom. "Mora biti jasno da su u sadašnjim uvjetima, pristupni pregovori s Turskom iluzija i da nemaju ništa sa stvarnošću jer se Turska udaljava od Europe", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙