FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Verhofstadt pregovarač Europskog parlamenta za Brexit

BRUXELLES, 8. rujna 2016. (Hina/AFP) - Belgijanac Guy Verhofstadt, član liberalne političke skupine ALDE i pobornik europskog federalizma, izabran je u četvrtak da u ime Europskog parlamenta vodi pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

"Čast mi je da sam imenovan glavnim pregovaračem za Brexit u ime Europskog parlamenta, koji će imati središnju ulogu u sporazumu na osnovi članka 50 i svakog budućeg sporazuma između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva", objavio je bivši belgijski premijer na svojem Twitter profilu.

On je drugi Belgijanac koji će sudjelovati u pregovorima s Londonom.

Njegov sunarodnjak i bivši glasnogovornik dok je bio premijer, Didier Seeuws, bit će na čelu operativne grupe za Brexit u Vijeću ministara koje predstavlja države članice. Seeuws je bio šef kabineta bivšeg predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya do kraja 2014., a trenutačno je na poziciji predsjednika Vijeća ministara.

U ime Komisije pregovore će voditi Francuz Michel Barnier.

Europljani očekuju da britanska vlada aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora kojim će se pokrenuti procedura razdruživanja, što još nikada nije učinjeno.

Europski zastupnici pozvali su nakon britanskog referenduma 23. lipnja na brzo aktiviranje tog članka istaknuvši da je pristanak Parlamenta potreban za sporazum o razdruživanju.

Uvjereni Europljanin, nekoliko puta kandidat za predsjednika Europske komisije, Verhofstadt to nije uspio postati zbog protivljenja nekoliko država članica, primjerice 2004. dok je još bio premijer kada mu se među ostalima usprotivila i Velika Britanija. Tada mu se predbacivalo da se protivi ratu u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙