FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radoš od EK traži olakšani pristup lokalnih vlasti sredstvima iz EU fondova

ZAGREB/BRUXELLES, 29. rujna 2016. (Hina) - Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš predlagatelj je dviju deklaracija u kojima od Europske komisije traži olakšavanje pristupa regionalnim i lokalnim vlastima, posebice s ruralnih i zabačenih područja, sredstvima iz fondova EU-a, priopćio je u četvrtak ured zastupnika.

„Regije, gradovi i općine često su, zbog inertnosti i zanemarivanja od strane središnjih vlasti, kao i zbog svojih manjih administrativnih kapaciteta, u težem i neravnopravnom položaju u postupku privlačenja sredstava iz EU fondova. U deklaraciji, koju sam uputio u parlamentarnu proceduru, pozivam Europsku komisiju da za neke tipske projekte, kao što su izgradnja lokalnog vodovoda, ceste ili izgradnja postrojenja za pročišćavanje voda, regionalnim i lokalnim vlastima olakša pristup strukturalnim i investicijskim fondovima. Time bi regije, županije, gradovi i općine lakše dolazile do sredstava za realizaciju svojih projekata, a EU fondovi bili bi bolje iskorišteni“, kaže, po priopćenju, Radoš.

Takav olakšan pristup sredstvima iz EU fondova odnosio bi se na lokalne projekte za realizaciju kojih nisu potrebne posebne strategije koje donose središnje vlasti, pojašnjava. Jedan od takvih projekata je i povećanje energetske učinkovitosti javnih zgrada te društvenih i vatrogasnih domova u ruralnim, planinskim i udaljenim područjima, dodaje.

„Ta su područja energetski siromašna. Pristup energiji im je otežan, a na tim se područjima često koriste 'prljavi' oblici energije. Poseban problem ruralnih i zabačenih područja je zapuštenost javnih zgrada što povećava potrošnju energije. Stoga sam predložio Deklaraciju o povećanju energetske učinkovitosti ruralnih, planinskih i udaljenih područja u kojoj pozivam Europsku komisiju da vlastima i građanima s tih područja olakša pristup sredstvima iz EU fondova, posebno Fondu za energetsku učinkovitost. Sredstvima tog Fonda bi se na puno jednostavniji način financirala obnova javnih zgrada, društvenih i vatrogasnih domova. To bi pridonijelo boljoj energetskoj učinkovitosti zgrada i poboljšanju kvalitete života na tim područjima s kojih ljudi u velikom broju odlaze“, zaključio je Radoš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙