FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petir postavila pitanje EK o vojnim vježbama Srbije i Rusije na granici s Hrvatskom

ZAGREB, 8. rujna 2016. (Hina) - Zabrinuta zbog vojnih vježbi Rusije i Srbije tik uz hrvatsku granicu, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji u kojemu traži očitovanje i reakciju Komisije o događanjima u Srbiji, priopćio je u četvrtak ured zastupnice.

Kako je priopćeno, pripadnici ruske vojske ove će jeseni sudjelovati na dvije vojne vježbe u Srbiji i to na udaljenosti svega 30 kilometara od hrvatske granice, što je i 30 kilometara od granice Europske unije, upozorava Petir.

Mišljenje vojnih analitičara o vježbama elitnih ruskih postrojbi na srbijanskom teritoriju je usklađeno – Srbija i Rusija tim vježbama, smatraju oni, „guraju prst u oko Zapadu”.

„Mi u Hrvatskoj zabrinuti smo zbog vježbe ‘Slavensko bratstvo’ koja će se u rujnu održati u Srbiji, ali i zato jer Srbija sjedi na dvije stolice”, piše Petir Europskoj komisiji te pojašnjava kako Srbija s jedne strane ne želi u NATO savez, no želi postati članica EU-a.

„Razina ruskog utjecaja u Srbiji je sve veća, te bi Srbiji trebalo biti jasno da tako ne može postati članica EU”, upozorava Petir.

Petir naglašava da je Hrvatska zainteresirana za europski put Srbije, ali upozorava da Srbija mora biti svjesna da s ovakvim ruskim vojnim utjecajem neće uspjeti završiti pregovore iz poglavlja 31. „Vanjska, sigurnosna i obrambena politika“ te da mora svoju strategiju pristupa prilagoditi zajedničkom djelovanju s ostalim članicama Unije, a ne stvarati dodatne tenzije na njezinim granicama, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙