FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU spreman pomoći Turskoj u ispunjavanju uvjeta za bezvizni režim

ANKARA, 1. rujna 2016. (Hina/Reuters) - Povjerenik EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos u četvrtak je izjavio da je Turska napredovala kada je posrijedi dogovor o jamčenju bezviznog režima za turske državljane u EU-u, ali da Ankara još uvijek mora ispuniti neke standarde prije njegove primjene, dok je Turska je upozorila da neće primijeniti sporazum o readmisiji s EU ako njezini građani ne budu mogli slobodno putovati u zemlje Unije kao što im je obećano. 

Avramopoulos je na konferenciji za novinare održanoj u Ankari rekao da je EU spreman "uskoro" pomoći Turskoj da ispuni i posljednje pojedinosti sporazuma o jamčenju bezviznog režima za turske državljane, no nije precizirao kada. 

Ankara i Bruxelles ove su godine postigli dogovor po kojemu će Turska kontrolirati priljev migranata prema Europi, a zauzvrat će se njezinim državljanima dopustiti putovanja bez viza u zemlje Europske unije. 

Turska neće primijeniti sporazum o readmisiji s EU-om čiji je cilj zaustaviti priljev ilegalnih migranata, ukoliko ne dobije jamstvo o bezviznom režimu putovanja u zemlje članice EU-a za svoje državljane, u skladu s obećanjem, rekao je u četvrtak turski ministar za europske poslove Omer Celik. 

Dodao je da se Turska drži sporazuma dogovorenog u ožujku s Bruxellesom o migrantima i da ispunjava svoje obveze. 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙