FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: Potrebna reforma financiranja proračuna EU-a

ZAGREB, 9. rujna 2016. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta te parlamenata država članica održali su u srijedu i četvrtak konferenciju posvećenu načinima financiranja proračuna EU-a, a većina panelista složila se da je reforma neophodna te da će dovesti do veće transparentnosti i efikasnosti, izvijestio je u petak Europski parlament (EP).

Govoreći na panelu o izvorima financiranja Guy Verhofstadt (Belgija, ALDE) rekao je kako je dugoročni proračun EU-a narastao u nerazumljiv kolaž s 53 iznimke te kako se tijekom pregovora o proračunu više ne govori o interesima EU-a, već jedino o kupovini pristanka zemalja članica, izvijestio je Europski parlament na svojim internetskim stranicama."Trebamo zaustaviti ovu igru", naglasio je uz komentar kako nacionalni parlamenti nemaju dovoljno kontrole nad pregovaračkim pozicijama njihovih vlada

Drugi član skupine i bivši zastupnik u Europskom parlamentu Ivailo Kalfin rekao je kako sustavu nedostaje fleksibilnosti. Nakon što su pregovori o dugoročno proračunu bili završeni dogodio se niz kriza koje je bilo nemoguće predvidjeti 2013. godine. „Nemamo nikakvu fleksibilnost proračuna što uopće nije dobro korištenje novca“, naglasio je.

Joachim Poss, zastupnik u njemačkom Bundestagu zagovarao je nove izvore financiranja, kazavši kako se radi jedino o političkoj volji. "Problemi su tu... Možemo se suočiti s pitanjima kao što su migracije i zaštita okoliša zajedno, ili na nacionalnim razinama. Međutim, nacionalistički pristup vodi nas jedino u slijepu ulicu", rekao je Poss.

Joergen Andersson, zastupnik Odbora za financije švedskog parlamenta istaknuo je kako se proračun koristi za poticanje euroskepticizma. Međutim, njegova zemlja skeptična je po pitanju prijedloga da se ukloni fiskalna nadležnost nacionalnih parlamenata, i umjesto toga zagovara poticanje i promocija rasta u EU-u koji bi automatski doveli do rasta proračuna i koristili svima.

Parlament je osigurao osnivanje skupine za vlastite izvora financiranja koja treba naći rješenja za buduće financiranje proračuna do prosinca 2016. Skupinom predsjeda bivši povjerenik i talijanski premijer Mario Monti, uključuje članove koje su imenovali Parlament, Vijeće, države članice te Komisije, navodi se u vijesti na portalu EP-a.

Proračun EU-a meta je čestih kritika zbog prevelikog oslanjanja na doprinose država članica te zbog nefleksibilnosti kod izvanrednih troškova. Konferencija koju ugošćuje Parlament u Bruxellesu prilika je za zastupnike i predstavnike nacionalnih parlamenata da izraze svoja stajališta koja će uključiti u izvješće skupine.

Europski parlament zalaže se za reformu sustava financiranja EU-a, ne sa ciljem povećanja potrošnje EU-a, već kako bi se pronašli izvori financiranja koji nisu izravna izdavanja država članica na osnovu bruto-društvenog proizvoda koji danas iznosi 80 posto proračuna. Niz ispravka mehanizama, kao što je rabat za neke države članice, uvedeni su u sustav, što otežava mjerenje pojedinačnih priloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙