FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka postigla dogovor s EU o naknadi za zelenu energiju za industriju

BERLIN, 29. kolovoza 2016. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada postigla je sporazum s Europskom komisijom o spornom izuzeću od obveze plaćanja naknade za obnovljivu energiju za industrijske tvrtke koje proizvode električnu energiju za vlastite potrebe, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica ministarstva gospodarstva.

Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel predstavit će detalje sporazuma na konferenciji za novinare u utorak, dodala je glasnogovornica.

Dosad su mnoge tvrtke - osobito one u energetski intenzivnim privrednim granama - bile oslobođene plaćanja naknade za zelenu energiju, što pomaže financirati prijelaz Njemačke s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Europska komisija je 2014. zaključila da olakšice za energetski intenzivnu industriju ne predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Međutim, izuzeće za kompanije koje same proizvode energiju vrijedit će samo do 2017. godine.

Prema dokumentu ministarstva gospodarstva u koji je Reuters u veljači dobio uvid, Berlin je odbio prijedlog Bruxellesa da tvrtke koje imaju vlastite elektrane počnu plaćati bar 20 posto iznosa naknade najkasnije od 2019. dok bi nove elektrane trebale plaćati puni iznos naknade.

Iz ministarstva su tada poručili da bi taj plan mogao stajati njemačku industriju 760 milijuna eura godišnje čak i ako bi se primjenjivao tek u dijelovima.

"Opterećivanje proizvodnje energije za vlastite potrebe naknadom za obnovljive izvore energije neplanirano će rezultirati opsežnim strukturnim poremećajem i potaknuti nastavak procesa deindustrijalizacije", upozorilo je ministarstvo.

Takav bi mehanizam opteretio najučinkovitije elektrane i bio bi kontraproduktivan za klimatsku politiku budući da većina industrijskih tvrtki proizvodi energiju u takozvanim kombiniranim elektranama i koristi proizvedenu električnu i toplinsku energiju, istaknuli su iz ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙