FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 19. lipnja 2016. (Hina) - Sljedeći tjedan sve oči bit će uprte u Veliku Britaniju gdje se održava referendum koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za Europsku uniju.

Britanski birači glasovat će u četvrtak na referendum na kojem će odlučivati žele li ostanak ili odlazak svoje zemlje iz Europske unije.

Zadnje ankete pokazuju da su pristaše ostanka i zagovornici izlaska iz EU-a gotovo posve izjednačeni, s tim da je posljednjih dana ponešto promijenjen trend i zagovornici ostanka  imaju blagu prednost.

Referendumska kampanja nastavljena je u nedjelju nakon što je na tri dana bila prekinuta zbog ubojstva laburističke zastupnice u britanskom parlamentu Jo Cox, koja je divljački ubijena nasred ulice.  Jo Cox je bila gorljiva zastupnica ostanka Velike Britanije u EU-u. Njezin ubojica u subotu prilikom prvog pojavljivanja na sudu rekao: "smrt izdajicama, sloboda za Ujedinjeno Kraljevstvo", a sudsko vijeće naložilo da ga se podvrgne psihijatrijskom vještačenju.

Smatra se da bi ovaj tragični događaj mogao ići u prilog pristašama ostanka u EU-u.

U petak ujutro nakon što budu poznati rezultati referenduma u Bruxellesu će se sastati predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, Komisije Jean-Claude Juncker, Parlamenta Martin Schulz i nizozemski premijer čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a Mark Rutte kako bi razgovorali o posljedicama toga referenduma.

Također u petak u Luxembourgu sastat će se Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih i europskih poslova zemalja članica, kako bi pripremilo summit čelnika EU-a, zakazanog za 28. i 29. lipnja, a čija će glavna tema biti posljedice britanskog referenduma.

U slučaju da se britanski birači odluče za odlazak iz EU-a mogući su novi sastanci uoči summita kako bi se pripremili prvi koraci za rastanak s Velikom Britanijom i kako bi se umirila financijska tržišta.

U ponedjeljak se u Luxembourgu sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a. Oni bi trebali produljiti mandat pomorskoj operaciji Sophia za borbu protiv krijumčara ljudima u Sredozemnom moru. Ta misija mogla bi dobiti i dvije nove zadaće - obučavanje libijske obalne straže i mornarice te nadzor provedbe embarga na oružje ispred libijske obale koje su uveli Ujedinjeni narodi.

Ministri će također razgovorati o stanju u Makedoniji te o bliskoistočnom mirovnom procesu.

Također u ponedjeljak sastaju se ministri za zaštitu okoliša, koji će, između ostaloga, razgovorati o sustavu za razmjenu kvota za emisiju staklaničkih plinova te donijeti zaključke o kružnom gospodarstvu.

Europski parlament se sljedeći tjedan u Bruxellesu okuplja na mini-plenarnoj sjednici tijekom koje će se zastupnicima obratiti izraelski i palestinski predsjednik. Izraelski predsjednik Reuven Rivlin  obratit će se zastupnicima u srijedu, a palestinski Mahmoud Abbas u četvrtak.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙