FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 16. travnja 2016. (Hina) - Migracije, sigurnost, pitanje vizne liberalizacije s Turskom, nova tranša financijske pomoći Grčkoj neke su od najvažnijih temalja sljedeći tjedan u Europskoj uniji.

 Sljedeći tjedan u Luxembourgu se sastaju dva ministarska vijeća. Ministri vanjskih poslova sastaju  se u ponedjeljak i razgovarat će,  među ostalim o migracijama, o Strategiji EU-a prema Siriji, Iraku i prijetnjama ISIL-a, kao i odgovor na nedavne terorističke napade u Europi. Također će biti riječi i o odnosima s istočnim partnerima.

 Drugi dan, u okviru istog Vijeća za vanjske poslove, sastaju se ministri obrane zemalja članica. Oni će razgovarati o suprotstavljanju hibridnim prijetnjama,  neprijateljskim aktivnostima kojima je cilj destabilizirati regiju ili državu, a s kojima se EU zadnjih godina suočava. Hibridne prijetnje odnose se na raznolike aktivnosti, kombinaciju konvencionalih s nekonvencionalnim metodama, koje mogu koristiti države ili nedržavni čimbenici, a da pritom ne proglašavaju ratno stanje.  Suzbijanje hibridnih prijetnji uglavnom je u nadležnosti države i one imaju primarnu odgovornost. Početkom ovoga mjeseca Europska komisija i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini donijeli su Zajednički okvir kako bi se suprotstavilo hibridnim prijetnjama te ojačala otpornost EU-a i država članica i partnerskih zemalja te istodobno osnažila suradnja s NATO-om u borbi protiv tih prijetnji.

 U četvrtak se sastaju ministri unutarnjih poslova, koji će razgovorati o sigurnosnim pitanjima nakon terorističkih napada u Bruxellesu 22. ožujka, posebice o interoperabilnosti baza podataka i zakonodavnom paketu Europske komisije o pametnim granicama, prijedlogu Uredbe o  uspostavi sustava ulaska/izlaska kako bi se ubrzali, olakšali i osnažili postupci graničnih kontrola putnika koji putuju u EU, a državljani su zemalja koje nisu članice EU-a. Razgovarat će se i o uspostavi Europskog granične i obalne straže te o provedbi dogovora između EU-a i Turske za rješavanje migrantske krize.

 I dok se redoviti ministarski sastanci ovaj mjesec održavaju u Luxembourgu - svi ministarski sastanci tijekom travnja, lipnja i listopada održavaju se u Luxembourgu - nizozemsko predsjedništvo je sazvalo dva neformalna ministarska vijeća u Amsterdamu.
 U utorak i srijedu u Amsterdamu se sastaju ministri ministri za socijalna pitanja i rad, koji će razgovorati o jednom od prioriteta nizozemskog predsjedništva u socijalnoj politici - pristojnoj plaći za pristojni posao, za sve zaposlenike, uključujući i one koje rade na privremeni ugovor, u nekoj drugoj zemlji članici.

  U petak i subotu na neformalnom sastanku okupit će se ministri financija. U petak, prije sastanka ministara svih 28 zemalja članica, okupit će se 19 ministara iz zemalja eurozone.
 Oni će razgovorati o novoj tranši pomoći Grčkoj, a za koju Atena mora provesti određene mjere i uštede. Riječ je o 3,5 milijardi eura, koje Grčka u srpnju mora vratiti Europskoj središnjoj banci.

  Europski parlament će sljedeći tjedan raditi u odborima. Odbor za građanske slobode razgovorat će o izvješću Komisije o napretku u ispunjavanju mjerila za ukidanje viza, zatim  o djeci migrantima, koji u Europu dolaze bez roditelja te o fenomenu stranih boraca, europskih državljana koji odlaze na sirijsko ratište.
  Također se sastaje i niz drugih odbora - za unutarnje tržište, energiju, poljoprivredu itd.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙