FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament poziva na rodnu osjetljivost u politici azila

ZAGREB/STRASBOURG, 8. ožujka (Hina) - Reforma politika i postupaka azila i migracije mora uzeti u obzir  rodna pitanja i mjere kako bi se osigurala sigurnost za žene koje traže azil, mnoge od kojih putuju s malom djecom, rekli su zastupnici u rezoluciji usvojenoj u utorak, priopćio je Europski parlament.
Europski parlament poziva da se u okviru opsežnih reformi migracijske politike i politike azila na razini EU-a usvoje nove i sveobuhvatne smjernice kojima se u obzir uzima rodna perspektiva. Rodno utemeljeni oblici nasilja i diskriminacije koji uključuju, ali se ne ograničavaju na silovanje i seksualno nasilje, genitalno sakaćenje žena, prisilni brak, nasilje u obitelji, predstavljaju progon i trebali bi biti valjani razlozi za traženje azila u Europskoj uniji, stoji u tekstu rezolucije. 

Zastupnici također upozoravaju da je nasilje nad osobama iz skupine LGBTI u prihvatnim centrima uobičajeno te da su u svim državama članicama potrebni prihvatni centri u kojima će se uzeti u obzir potrebe LGBTI osoba.

Rezolucija je usvojena s 388 glasova za, 150 protiv i 159 suzdržanih.

"Ženama, djevojkama i djevojčicama koje traže azil potrebna je posebna zaštita jer one imaju drukčije probleme od muškaraca", rekla je izvjestiteljica Mary Honeyball (S&D, UK).

"Ovo izvješće ukazuje na izvanredno ranjiv položaj žena izbjeglica u Europskoj uniji. One su pobjegle od progona u njihovim domovinama, krenule na opasan put kako bi došle na sigurno mjesto. Po dolasku u prihvatne centre ove već ranjive žene, koje mogu biti žrtve seksualnog nasilja, trgovine ljudima ili drugih nasilnih zločina, suočavaju se s dodatnim barijerama koje pogoršavaju njihov već ranjiv položaj", upozorila je Honeyball.

Izvješće Mary Honeyball poziva na uvođenje niza mjera koje bi trebale osigurati da se u prihvatnim centrima i tijekom obrade zahtjeva za azil ispunjavaju specifične potrebe žena. Te mjere uključuju spolno odvojene sanitarne i prostore za spavanje,  pravo žena da zatraže da razgovor s njima vodi i prevodi ženska osoba te da imaju pojedinačni razgovor odvojeno od ostalih osoba, specijalističko savjetovanje u slučaju traume i psihosocijalnu njegu za žene koje su pretrpjele rodno uvjetovano nasilje, brigu za djecu tijekom razgovora za zahtjev za azil,  pravo žena da podnesu zahtjev za azil neovisno o njihovu supružniku te opremanje prihvatnih objekata odgovarajućom pravnom službom za žene kako bi im se zajamčila podrška u smislu informiranja i traženja članova obitelji.

Europski parlament poziva države članice da organiziraju sveobuhvatno i obavezno osposobljavanje o seksualnom nasilju, traumama i sjećanju namijenjeno voditeljima razgovora i prevoditeljima.

Zastupnici ističu da su mnoge tražiteljice azila i žene izbjeglice doživjele ekstremno nasilje i da zadržavanje može loše utjecati na njihovu traumu. Naglašavaju da je zadržavanje tražitelja azila iz pukih administrativnih razloga kršenje prava na slobodu, te pozivaju sve države članice da odmah ukinu zadržavanje djece, trudnica i dojilja te žrtava silovanja i seksualnog nasilja i trgovine ljudima te da im osiguraju odgovarajuću psihološku pomoć.

Nadalje, zastupnici smatraju da se za osobe koje bježe pred sukobom i progonom moraju organizirati sigurni i zakoniti putovi prema EU-u kako bi se poboljšala sigurnost i zaštita žena, djevojaka i djevojčica izbjeglica, te kako bi se zaustavile krijumčarske mreže i nasilno iskorištavanje žena. Zakoni i politike o nezakonitoj migraciji ne bi smjeli onemogućiti pristup postupcima azila u EU-u, zaključili su zastupnici Europskog parlamenta.

U povodu Međunarodnog dana žena Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Filippo Grandi i EP Predsjednik  Martin Schulz  naglasili su stalne napore EP-a u borbi protiv nasilja nad ženama, bilo u njihovoj zemlji, u bijegu ili nakon dolaska u EU. Grandi je pozvao EU da ponovno potvrdi svoje vrijednosti i da odbaci politike povratka bez propisivanja zaštitne klauzule.

Filippo Grandi je u obraćanju zastupnicima naglasio da su 20 posto svih obitelji koji bježe od rata u Siriji predvođene ženama i da žene putuju same, trudne ili s djecom, te da su one brojem nadmašile muškarce od početka 2016. 

Od početka 2015. do mjeseca studenog iste godine preko Sredozemlja na europske obale pristiglo oko 900 000 osoba, a da od ukupnog broja žene i djeca čine otprilike 38 posto. Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) rekao je da od siječnja 2016. od ljudi koji dolaze u Grčku u potrazi za azilom u Europskoj uniji žene i djeca čine 55 posto.

"Djevojke i žene su nerazmjerno izložene nasilju i seksualnom zlostavljanju od strane kriminalaca i krijumčara ", rekao je Grandi pozivajući na siguran azil kako bi se izbjegla trgovina ljudima.

Infografika Europski parlament

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙