FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovački Čitateljski klub za slijepe i slabovidne osobe “Bijela sova” proslavio prvu obljetnicu

KARLOVAC, 7. ožujka 2016. (Hina) - Karlovački Čitateljski klub za slijepe i slabovidne osobe “Bijela sova” proslavio je u ponedjeljak prvu obljetnicu u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”, gdje je osnovan u suradnji s Hrvatskim čitateljskim društvom i uz pomoć Hrvatskoga saveza slijepih, koji izdaje zvučne knjige. 

 U suradnji s Hrvatskim čitateljskim društvom i uz pomoć Hrvatskoga saveza slijepih članovi kluba zvučne knjige posuđuju i "čitaju" kod kuće, a u knjižnici se sastaju svakog prvog ponedjeljka u mjesecu i raspravljaju o njima.

  Kako je nakon svoje pijanističke točke rekla članica "Bijele sove" Danica Rob, zasad imaju na raspolaganju oko 200 knjiga, od klasičnih do suvremenih, u izdanju Hrvatske knjižnice za slijepe.

 Sadržaj čitaju profesionalni spikeri i glumci, a na posljednja četiri sastanka, uz stručnu pomoć zaposlenika knjižnice i elektroničkih pomagala, poput "Poet compacta", čitača ekrana "SuperNova" i aplikacije "Jaws", čitali su i komentirali "Osmog povjerenika" Renata Baretića, "Umijeće utrkivanja po kiši" Gartha Steina, "Posrednika" Johna Grishama, "Čovjeka koji je skakao u srce požara" Nicholasa Evansa i "Čudo u Poskokovoj Dragi" Ante Tomića.

 Gost na proslavi prve obljetnice, kazališni i filmski redatelj Mario Kovač, koji ima deset godina iskustva sa slijepim i slabovidnim glumcima u zagrebačkome kazalištu "Novi život", rekao je kako - budući da surađuje sa slijepim glumicama i glumcima iz BiH - može reći da je Hrvatska, pogotovo Zagreb, raj za slabovidne osobe po ponudi knjižnica za slijepe i zvučnim i drugim pomagalima za kretanje kroz grad te po njihovu aktivnom kulturnom i društvenom životu.

 "Mogu reći da se u društvu bitno ruše predrasude, ali deset godina nakon suradnje s kazalištem 'Novi život', mogu reći da, iako je dobro da u zamci žaljenja slijepih osoba nikada nisam bio, da sam u početku bio nestrpljiv, da sam na prvim čitačim probama tražio previše. Mislim da sam u početku ljestvicu držao previsoko, no ona se dizala postupno i sada smo profesionalci po kvaliteti, ali i prijatelji, a naše predstave mogu ići ravnopravno na bilo koji mainsteam festival", rekao je Kovač.

 Govoreći o radu na doktorskoj disertaciji "Metodologija kazališnog rada sa slijepim i slabovidnim osobama", Kovač je istaknuo kako do kraja 18. stoljeća nije bilo moguće školovanje osoba bez vida, kao uostalom i osoba s raznim drugim oblicima invaliditeta, što je velika mrlja na povijesti školstva unatoč doprinosu mnogih slijepih umjetnika, počevši od Homera, najstarijega poznatog slijepog pisca zapadnoga civilizacijskog kruga. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙