FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portal i aplikacija "Juhuhu" -zabavna, poučna i sigurna zona HRT-a za najmlađe

ZAGREB, 4. ožujka 2016. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u petak su predstavili dječji portal i aplikaciju "Juhuhu" -zabavnu, poučnu i sigurnu zonu HRT-a za najmlađe, na kojemu su dostupne brojne televizijske i radijske emisije te igre namijenjene djeci od tri do jedanaest godina, koje je osmislio i pripremio HRT-ov Produkcijski odjel Djeca i mladi.

 Voditeljica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić istaknula je važnost televizije u odrastanju mladih, rekavši da su brojni danas uspješni ljudi upravo preko televizije vidjeli kako izgleda njihovo buduće zanimanje. "Važno je koje se vrijednosti promiču, kvalitetnim sadržajem mediji mogu pomoći djeci da se nose s teškim temama poput bolesti, nesreća, razvoda roditelja i slično", kazala je.

 Napomenula je da kvalitetan program može podržati razvoj i obrazovanje, šalje poruku što su društvene vrijednosti, a poseban utjecaj može imati na djecu koja ne idu u vrtić. "UNICEF je podržao i sinkronizaciju sadržaja za najmlađe na romske jezike te je osigurao inačice za slijepu i slabovidnu djecu", istaknula je Otmačić.

 Dječji portal "Juhuhu" te aplikacije za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS za djecu omogućuju pristup dječjim programskim sadržajima. Primjerene su sadržajem i dizajnom, a zasebna su cjelina na stranicama HRT-a, pojasnila je glavna urednica drugog programa HRT-a Vesna Karuza Podgorelec. 

 "Temeljne su nam zadaće prema mladima educirati, informirati i zabaviti, stoga želimo ponuditi vrijedne i primjerene sadržaje,  a ako djeca i mladi sve više vremena provode za računalima potrebno je programske sadržaje prilagoditi njihovim potrebama", kazala je.

 Ravnatelj programa Saša Runjić i glavni urednik Novih medija HRT-a Igor Duić rekao je da "Juhuhu" omogućuje roditeljima i institucijama koje se skrbe o djeci siguran, jednostavan i lak pristup sadržajima. Djeci je, kaže, omogućeno uživanje u provjerenom sadržaju, razvijanje pozitivnih odnosa, socijalnih vještina, samopouzdanja, ali i širenje vidika. "S razvojem tehnologije i društva mijenjaju se navike i potrebe korisnika, pa tako i onih najmlađih. Dužnost je javnoga servisa omogućiti dostupnost odabranih i primjerenih sadržaja na uređaju po želji, kvalitetan program u svakome trenutku i u sigurnome okružju, ovdje i sada. Upravo je to Juhuhu – zabavna i obrazovna sigurna zona bez reklama i nasilja", istaknuo je Duić.

 Portal će korisnicima ponuditi i sadržaj prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, te serije prevedene na jezike nacionalnih manjina, dok će osnovni sadržaj biti videoemisije. Riječ je o popularnim igranim, animiranim i dokumentarnim serijama i filmovima za djecu koje gledatelji dobro poznaju i rado gledaju i koje su sadržaj dnevnoga magazina za djecu Juhuhu, koji se svakoga jutra prikazuje na Drugome programu HRT od 6 do 9 sati.

 Uz popularne pjesmice i brojalice, serije za najmlađe - kao što su Lein ili Ninin kutak kojima je cilj potaknuti kreativnost, popularna Pssst… priča!, lutkarska serija Tajni dnevnik patke Matilde te TV vrtić, Danica, zabavni kviz za djecu i odrasle Dječja usta, Laboratorij na kraju svemira - tu su i druge serije domaće proizvodnje, radijske emisije za djecu kao što su Bijela vrana, Punoglavci i E, baš me zanima. Moći će se i poigrati jer su dostupne i jednostavne didaktičke igrice čiji su junaci stari znanci iz poznatih serija.

 Korisnici portala moći će, bez straha da će naići na neprimjeren sadržaj, sami odlučivati o tome kojemu će sadržaju i kada pristupiti – ovisno o svojim navikama, slobodnome vremenu i sklonosti, a načelo je portala: Gledaj, slušaj i igraj se.

 Uz sadržaje za djecu portal donosi i brojne korisne savjete i informacije za roditelje razvijene u suradnji s UNICEF-om, poput prijedloga za zajedničko gledanje odabranih emisija i razgovor s djecom, u rubrici "Gledajmo zajedno". U rubrici "UNICEF pomaže" mogu se pronaći brojni savjeti i informacije. Osmišljene su emisije namijenjene djeci od tri do šest godina te od šest do jedanaest godina, a njihov popis i kratak opis nalazi se u "Kutku za odrasle".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙