FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković posjetio Washington i Harvard

ZAGREB, 21. veljače 2016. (Hina) - Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i predsjednik Delegacije EP za Ukrajinu Andrej Plenković posjetio je ovaj tjedan Washington i Boston (Cambridge), priopćio je u nedjelju ured za informiranje Europske pučke stranke (EPP). 

Kako je priopćeno, Plenković je u Washingtonu održao konzultacije u State Departmentu s pomoćnicima državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Bridget Brink i Brianom Hoyt Yeeom.

Glavne teme razgovora bili su transatlantski odnosi, situacija u Ukrajini, politika susjedstva EU-a, stanje u jugoistočnoj Europi kao i predstojeći izbori u SAD-u.

Plenković je pojasnio stavove Europskog parlamenta o aktualnim zbivanjima u Ukrajini, vanjskopolitičkim prioritetima nove hrvatske Vlade, izbjegličko-migracijskoj krizi, potpori Bosni i Herecegovini na putu za EU, te se zauzeo za ukidanje viza za hrvatske državljane.

Održao je predavanje o novoj europskoj politici susjedstva skupini stručnjaka za međunarodne odnose u Atlantskom vijeću, uglednom think-tanku.

U Washingtonu se Plenković susreo i s veleposlanikom EU-a u SAD-u Davidom O'Sullivanom, šefom Ureda Europskog parlamenta Antoineom Ripollom i predstavnicima veleposlanstva RH u SAD-u.

U Cambridgeu (Boston), na tradicionalnoj godišnjoj Europskoj konferenciji 2016. posvećenoj temi "Europa danas: prevelika da propadne, previše podijeljena da uspije?", koju zajednički organiziraju studenti Harvard Kennedy School, Harvard Business School, Harvard Law School i Tufts Fletcher School of Law and Diplomacy, Plenković je održao govor na panelu "Izgradnja zajedničke europske kuće: perspektive za istočnu Europu". Govorio je o politikama proširenja i susjedstva EU-a, te o novoj Globalnoj strategiji vanjske i sigurnosne politike EU-a. 

Plenković je kazao kako je "Europska unija u svom istočnom i južnom susjedstvu suočena sa svojevrsnim vatrenim obručem umjesto željenim prostorom prosperiteta i partnerstva,  koji prijeti i njenoj stabilnosti" te da stoga smatra da "problem agresije na Ukrajinu, rata u Siriji te niza drugih žarišta, kao i rastuće opasnosti od terorizma treba rješavati zajedničkim vanjskopolitičkim djelovanjem EU-a i SAD-a u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama i partnerima.''

Detaljno je analizirao aktualna zbivanja u Ukrajini: krizu vladajuće koalicije, provedbu Sporazuma o pridruživanju s EU-om i reformske napore, kao i aktivnosti vezane uz mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i Krima kroz provedbu procesa iz Minska. 

Glavni govor na konferenciji održao je bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a jedan od uvodničara bio je i Dimitris Avramopolous, povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo u Europskoj komisiji, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙