FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prijem u Europskom parlamentu u povodu podnošenja zahtjeva BiH za članstvo u EU-u

BRUXELLES, 15. veljače 2016. (Hina) - Skupina hrvatskih eurozastupnika iz više zastupničkih klubova organizirala je u ponedjeljak navečer svečani prijem u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu u povodu podnošenja formalnog zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Prijem su organizirali  Andrej Plenković (EPP), potpredsjednik Odbora za vanjske poslove; Tonino Picula (S&D), predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH, Dubravka Šuica (EPP), potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH, Jozo Radoš (ALDE), član Izaslanstva za odnose s BiH; Cristian Dan Preda (EPP), izvjestitelj EP za BiH i  Davor Ivo Stier (EPP), član Izaslanstva za odnose s BiH.

Brojnim okupljenim zastupnicima Europskog parlamenta, diplomatima, ministrima, povjerenicima Europske komisije obratili su se organizatori prijema, zatim predsjednik predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je zahvalio hrvatskim europarlamentarcima na njihovu doprinosu u približavanju BiH Europskoj uniji. Nazočnima se obratio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je izrazio snažnu potporu hrvatske Vlade Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema EU-u.

Domaćini prijema pozdravili su podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji kao ključan i pravodoban iskorak BiH.  Naglasili su kako je Bosna i Hercegovina ovim činom potvrdila ambiciju da postane članica EU, a Unija je sa svoje strane potvrdila da je BiH visoko na listi prioriteta EU.

Europarlamentarci su podržali napore za nastavak provođenja reformi na svim razinama u zemlji, kao i institucionalnih promjena koje bi omogućile ekonomski i društveni razvoj zemlje, uz osiguravanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, kao i ostalih građana - na crti stajališta usvojenih u ranijim rezolucijama EP o BiH. Posebno su pozdravili odluke Vijeća ministara BiH o usvajanju pregovaračke pozicije za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u EU kako bi se zadržala tradicionalna trgovina, kao i uspostava funkcionalnog koordinacijskog mehanizma za suradnju s institucijama EU.

Zastupnici očekuju da Nizozemska, kao predsjedavajuća članica Vijeća, stavi na dnevni red razmatranje zahtjeva BiH za članstvo u EU, te da Vijeće donese odluku o nalogu Europskoj komisiji da pripremi Mišljenje o podnesenom zahtjevu s ciljem stjecanja statusa kandidata i posljedično otvaranja pregovora o pristupanju u EU.

Skupu su, među inima, nazočili povjerenici Europske komisije Johannes Hahn i Neven Mimica, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, nekoliko saborskih zastupnika, diplomati i brojni drugi uzvanici.

Predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u ponedjeljak u Bruxellesu zahtjev za članstvo te zemlje u EU predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙