FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP protiv geoblokiranja i za jačanje e-trgovine i digitalnih inovacija

ZAGREB/STRASBOURG, 27. siječnja 2016. (Hina) - Geoblokiranje pristupa potrošača robi i uslugama na internetu na osnovi njihovih IP adresa, poštanskih adresa ili zemlje izdavanja kreditne kartice nije opravdano i mora se prekinuti, smatra Europski parlament.

Europski parlament usvojio je 19. siječnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izvješće o uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta u EU.

U dokumentu se navodi mnoštvo zadaća na tom putu kao što su slobodan pristup internetu, zaštita osobnih podataka, zaštita prava intelektualnog vlasništva te borba protiv nedopuštenih, kriminalnih sadržaja na internetu.

Zastupnici su pozvali Europu da iskoristi prilike koje pružaju nove tehnologije, kao što su Big data, računarstvo u oblaku, Internet stvari ili 3D ispis te da podupire inovacije na internetskim platformama.

Europska komisija mora bez odgode objaviti šesnaest inicijativa za jedinstveno digitalno tržište koje je najavila u svibnju prošle godine kako bi potaknula digitalno gospodarstvo i inovacije, poručili su.

"Osigurali smo da ovo izvješće o digitalizaciji europskog gospodarstva, društva i javne uprave definira zakonodavne i nezakonodavne mjere na korist potrošačima i kako bi se sačuvala konkurentna europska socijalna tržišna gospodarstva", kazala je suizvjestiteljica za ovo pitanje, njemačka zastupnica Evelyne Gebhardt (S&D), članica Odbora za unutarnje tržište, objavio je Europski parlament.

"Europa je već propustila dva vala inovacija, prvo društvene mreže, a potom ekonomiju dijeljenja. Ako ne želimo propustiti idući val, moramo se fokusirati na Internet stvari, Big data i komunikaciju između strojeva. Oni mogu radikalno preobraziti naše gospodarstvo i naši zakoni to moraju odražavati", kazala je suizvjestiteljica Kaja Kallas, liberalna zastupnica iz Estonije i članica Odbora za industriju.

Jačanje izbora potrošača i uklanjanje prepreka za inovativne start-upove

Parlament je pozvao Europsku komisiju da stane na kraj neopravdanom geoblokiranju sadržaja na internetu kako bi se poboljšao pristup građana robi i uslugama koje se nude tim putem.

Zauzeo se za jačanje zaštite potrošača neovisno o tome je li digitalni sadržaj kupljen online ili offline.

Pozvao je također na inovativna rješenja za prekograničnu isporuku poštanskih pošiljki kako bi se poboljšala usluga i snizili troškovi.

Traži i uklanjanje prepreka za mala i srednja poduzeća, start-upove i brzorastuće tvrtke te poziva da se iskoriste prilike koje nude nove tehnologije kao što su Big data, računarstvo u oblaku, Internet stvari ili 3D ispis. Preporuča i podršku inovativnim online platformama (pretraživači interneta, trgovine aplikacija) te poziva na reviziju direktive o ePrivatnosti kako bi bila u skladu s novim europskim pravilima o zaštiti podataka.

Ekonomija dijeljenja

Parlament izražava zabrinutost zbog različitih nacionalnih pristupa država članica regulaciji interneta i ekonomije dijeljenja, koja pruža nove modele za prodaju robe i usluga online (na pr. Uber, eBay i Airbnb).

Zastupnici pozivaju Komisiju da procijeni potrebu za zaštitom potrošača u ekonomiji dijeljenja i, ondje gdje su potrebna pojašnjenja, osigura primjerenost pravila o zaštiti potrošača u digitalnom sektoru.

Izvješće spominje i pitanje autorskih prava, telekoma, pravila o porezu na dodanu vrijednost, audiovizualne medije, e-vještine, e-vladu i radnička prava.

Ovo izvješće doprinos je Europskog parlamenta 16 inicijativa koje će Komisija predstaviti do kraja ove godine. Parlament ima pravo suodlučivanja s Vijećem EU-a o zakonodavnim prijedlozima za razvoj jedinstvenog digitalnog tržišta.

Radoš pozvao da se internet koristi za smanjivanje nejednakosti

U povodu ovog izvješća, zastupnik HNS-a i ALDE grupe u Europskom parlamentu Jozo Radoš uputio je pitanje Europskoj komisiji u vezi s ulogom interneta u smanjivanju ekonomske nejednakosti među građanima, objavio je njegov ured.

"Izvješće se ne bavi opasnošću da internet poveća neravnopravnost i nejednakost u svijetu, a te su nejednakosti sve veće i veće", upozorio je Radoš.

Na tu je opasnost ukazala nedavno objavljena studija Svjetske banke "Digital Dividends Overview". Prema podacima iz te studije 1 posto svjetskog stanovništva raspolaže jednakim bogatstvom kao preostalih 99 posto stanovnika.

"Internet bi trebao biti šansa da se ekonomska nejednakost u svijetu smanji, a ne da se poveća. Zato sam Europskoj komisiji uputio pitanje je li svjesna te opasnosti i što poduzima na planu da se internet iskoristi za smanjivanje nejednakosti među građanima. Nejednakost predstavlja potencijalnu opasnost za globalne odnose", kazao je.

"Kakvo je stajalište Komisije prema opasnosti da internet poveća nejednakost među građanima i što poduzima da politika korištenja interneta u EU pridonese suzbijanju nejednakosti?", pitao je Radoš EK.



VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙