FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Masovna porezna evazija: EP traži kompenzaciju za oštećene države članice

ZAGREB/STRASBOURG, 26. siječnja 2016. (Hina) - Ako Europska komisija odluči da neka država članica treba tražiti povrat novca od neke tvrtke zbog kršenja pravila o državnim potporama u vezi poreza, taj novac trebalo bi vratiti ne toj istoj državi članici nego državama članicama koje su zbog toga pretrpjele štetu ili ga uplatiti u europski proračun, smatra Europski parlament.

Europski parlament usvojio je 19. siječnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju o godišnjem izvješću Europske komisije o politici tržišnog natjecanja EU-a za 2014., u kojem daje općenite preporuke za poboljšanje tržišnog natjecanja u EU i iznosi neke prijedloge u pogledu korporativnog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit i državnih potpora za banke.

"Globalizacija i digitalno gospodarstvo zahtijevaju nova pravila o pravednom oporezivanju, tržišnoj dominaciji, mogućnostima za europsku intervenciju i međunarodnu suradnju. Komisija je s tim u vezi suočena s većim izazovima nego prije. Europski parlament želi biti aktivno uključen u te procese", istaknuo je u raspravi izvjestitelj Werner Langen (EPP), objavio je Europski parlament.

Nepoštena porezna konkurencija

Izvješće pozdravlja istrage o povlaštenom poreznom tretmanu koje je Komisija 2014. pokrenula protiv Starbucksa u Nizozemskoj, Fiata i Amazona u Luksemburgu i Applea u Irskoj, kao i istrage o sličnim spornim poreznim praksama u svim ostalim državama članicama.

Poziva države članice da u potpunosti surađuju u tim istragama, kao i u istrazi Europskog parlamenta o tom pitanju.

Parlament "poziva Komisiju da bez odgode izmijeni postojeće propise kako bi se omogućilo da se iznosi naplaćeni nakon kršenja pravila EU-a o državnim potporama povezanih s porezima isplate državama članicama koje su bile pogođene smanjenjem svoje porezne osnovice, a ne državi članici koja je odobrila nezakonite državne potpore u vezi s porezom, kao što je trenutno slučaj, jer se tim propisima stvaraju dodatni poticaji za izbjegavanje plaćanja poreza", kaže se u rezoluciji.

Parlament se zauzima također za uvođenje zajedničke konsolidirane osnovice poreza na dobit (CCCTB) te za reviziju postojeće direktive o porezu na dodanu vrijednosti kako bi se smanjile mogućnosti za prijevare.

Google

Izvješće ističe i važnost zaštite tržišta od utjecaja velikih monopolskih tvrtki, navodeći kao primjer Google. Zastupnici upozoravaju da istraga o Googleu traje predugo, da je netransparentna i da ne napreduje. Pozivaju Komisiju da istraži zašto Google nudi operativni sustav "Andorid" samo u pratnji drugih svojih usluga te zašto proizvođači navodno ne smiju predinstalirati suparničke proizvode. Od Komisije traže i da istraži Googleovu dominantnu tržišnu poziciju na području rezerviranja hotela.

Novi kriteriji za spajanja na digitalnom tržištu

Zastupnici žele da Komisija definira nove kriterije za procjenu tržišne veličine tvrtki u digitalnom sektoru. Smatraju da sadašnji kriterij ukupnog prometa nije dovoljan da bi se moglo ocijeniti vode li spajanja ili preuzimanja do prevelike dominacije na tržištu u digitalnom gospodarstvu. Ističu da tvrtke s manjim prometima i značajnim gubicima u startup fazi mogu imati velike potrošačke baze i prema tome snažne tržišne pozicije. Kao primjer se navodi Facebookovo preuzimanje WhatsAppa.

Kazne za fizičke osobe a ne samo tvrtke

Zastupnici se također zauzimaju za uvođenje novčanih kazni za odgovorne fizičke osobe u protumonopolskim postupcima. Te kazne trebale bi biti dovoljno visoke kako bi bile učinkovito sredstvo odvraćanja od kršenja pravila, ističu.

Komisiju se poziva i da razjasni pravila i postupke po kojima se mogu odobriti državne potpore u financijskom sektoru. Smatraju da državne potpore bankovnom sektoru treba smanjiti, najkasnije kada se dovrši osnivanje bankovne unije.

U raspravi o izvješću o tržišnom natjecanju sudjelovala je i hrvatska zastupnica Ivana Maletić, zauzevši se za aktivnu ulogu Europskog parlamenta na tom području.

"Jačanje jedinstvenog tržišta temelj je europskog semestra, investicijskog plana i plana za postizanje rasta i razvoja. Još je puno posla pred nama vezano uz izgradnju jedinstvenog tržišta: od izgradnje jedinstvenog digitalnog tržišta, e-uprave i provedbe novih propisa javne nabave, preko energetske unije, izgradnje jedinstvenog tržišta kapitala i bankovne unije do onog najvažnijeg - daljnjeg razvoja politike tržišnog natjecanja kao temelja za razvoj jedinstvenog tržišta", kazala je Maletić.

Zastupnica je istaknula posebno važne prijedloge sadržane u izvješću: "U protumonopolskim postupcima pravila o novčanim kaznama definitivno treba proširiti i na odgovorne fizičke osobe. Potpuno se slažem da bi državne potpore bankama trebalo uvjetovati njihovim kreditiranjem malih i srednjih poduzetnika. Otvaranje izvora financiranja poduzetništva za modernizaciju poslovanja i inovacije preduvjet je bez kojeg nećemo pokrenuti jači rast u Europi", kazala je, ističuči kako ulogu Europskog parlamenta na području politike tržišnog natjecanja treba potpuno promijeniti.

"Tražimo aktivnu ulogu, suodlučivanje i uključivanje u istražne postupke. Politiku tržišnog natjecanja treba razviti, administrativno pojednostaviti i demokratski ojačati", istaknula je Maletić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙