FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LuxLeaks: novi zakon propuštena prilika za jačanje transparentnosti - EP

ZAGREB/STRASBOURG, 27. listopada (Hina) - Dogovor država članica EU-a o obveznoj razmjeni informacija u području oporezivanja multinacionalnih kompanija propuštena je prilika da se učini velik korak naprijed u borbi protiv agresivnog poreznog planiranja i nepoštene porezne konkurencije, ocijenio je u utorak Europski parlament.

Eurozastupnici su, u rezoluciji izglasanoj na plenarnoj sjednici, izrazili nezadovoljstvo što dogovor država članica od 6. listopada ograničava doseg nacrta direktive o automatskoj razmjeni informacija o dogovorima o poreznim rješenjima s multinacionalnim kompanijama, kao i pristup Europske komisije tim informacijama.

Komisija je prijedlog zakona iznijela nakon izbijanja afere LuxLeaks u studenome 2014., nakon koje su se u javnosti počela postavljati pitanja o raširenoj poreznoj evaziji u Luksemburgu i drugdje.

Komentirajući dogovor Vijeća EU-a (ECOFIN), izvjestitelj Parlamenta Markus Ferber (EPP, Njemačka), rekao je: "Ako je to konačni tekst, države članice propustile su veliku priliku za povećanje transparentnosti u oporezivanju. Nacionalni proračuni će i dalje trpjeti. Trebamo obveznu proceduru na razini EU-a. Porezne vlasti država članica trenutačno ne shvaćaju da porezna rješenja u drugim državama članicama potkopavaju njihove porezne baze. Porezne vlasti trebale bi biti obvezne razmjenjivati podatke o poreznim rješenjima i staviti ih na raspolaganje središnjoj bazi podataka u Europskoj komisiji."

Povlašteno tretiranje multinacionalnih kompanija može biti zakonito, ali to ne znači da je u očima javnosti i pravedno.

Zastupnici predlažu da se direktiva odnosi na sva porezna rješenja, a ne samo prekogranična, jer i čisto nacionalne transakcije mogu imati prekogranične učinke. Direktiva se po dogovoru Vijeća odnosi samo na prekogranična rješenja. Komisija isto tako po odluci Vijeća ima jako ograničen pristup tim informacijama i s njima ne može ništa činiti.  Direktiva uz to neće imati retroaktivan učinak. Vijeće je dogovorilo da će se odnositi na porezna rješenja, njihove izmjene ili produljenja nakon 31. prosinca 2016., uz neke iznimke za rješenja dogovorena između 2012. i 2016.

Ferber je upozorio i na problem nepoštene porezne konkurencije, podsjetivši da je Komisija 21. listopada donijela dvije važne odluke da su Luksemburg i Nizozemska odobrili porezne povlastice Fiatu i Starbucksu koje su prema europskim pravilima o državnoj pomoći nezakonite.

"U vezi poreznih rješenja postoji i problem konkurencije. Komisija zato mora imati pravo pristupa i korištenja tih informacija kako bi mogla istražiti poreznu evaziju i dumping i ocijeniti jesu li u skladu s pravilima o državnoj pomoći", istaknuo je.

Nacrt direktive bit će usvojen na predstojećem sastanku Vijeća EU-a. Nova pravila stupit će na snagu 1. siječnja 2017.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙