FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH u pregovorima s EU traži kompromisno rješenje

SARAJEVO, 17. prosinca 2015. (Hina) - Tehnički pregovori predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine i Europske komisije o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma kako bi se on primjenjivao i na Hrvatsku trebaju početi idućeg tjedna, a cilj bosanskohercegovačke strane je postići kompromis kojim će se osigurati zaštita domaće proizvodnje, najavio je novoimenovani glavni pregovarač BiH Hamdo Tinjak, kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".
"Imamo jasno političko stajalište da namjeravamo zaštiti domaće prizvođače i u tu svrhu tražit ćemo neko kompromisno rješenje", kazao je Tinjak.

Zbog činjenice da su vlasti BiH više od dvije godine odbijale prilagoditi svoj privremeni trgovinski sporazum s EU kako bi i Hrvatska počela koristiti pogodnosti trgovine s tom zemljom kakve imaju druge članice Unije, Europski je parlament u srijedu odlučio da BiH od 1. siječnja 2016. godine više neće imati pravo na trgovinske povlastice odnosno na bescarinski izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda. To se odnosi prije svega na voće i povrće namijenjeno europskom tržištu.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako ta odluka ne predstavlja iznenađenje, jer su i ranije stizala upozorenja iz Bruxellesa da će povlstice prestati vrijediti ukoliko ne bude prilagodbe trgovinskog sporazuma.

Dodao je ipak kako je uvjeren da će se brzo doći do rješenja prihvatljivog za obje strane.

Hamdo Tinjak je kazao kako će predstavnici BiH tijekom skorih pregovora tražiti da se njihovim proizvođačima zajačmi pravo slobodnog izvoza nekih proizvoda na tržište Unije u zamjenu za povlastice koje bi trebala početi uživati i Hrvatska kod bescarinskog izvoza u BiH.

U BiH tako očekuju da im Europska komisija otvori mogućnost izvoza mesa peradi, jaja i meda te povećanje već postojećih kvota za izvoz vina, šećera i ribe.

Tinjak je uvjeren kako će Europska komisija biti spremna na kompromis odnosno kako prema BiH neće zauzeti poziciju "uzmi ili ostavi".

Kazao je kako su za BiH važne veličine uvoznih kvota jer o njima ovisi hoće li proizvodi iz EU "preplaviti" domaće tržište i tako ugroziti lokalnu proizvodnju. 

"Ovo je i pitanje fleksibilnosti EU, no spremni smo raditi i dan i noć jer je ovo i jedan od preduvjeta za podnošenje zahtjeva za status kandidata za članstvo u EU", kazao je glavni bosanskohercegovački pregovarač dodajući kako očekuje brzo okončanje pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙