FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: Internetske prekogranične prepreke moraju nestati

BRUXELLES, 9. prosinca 2015. (Hina) - Prekogranična internetska trgovina postat će lakša i ljudi će imati pristup svojim digitalnim sadržajima kad putuju zemljama EU-a, po novim prijedlozima Europske komisije objavljenim u srijedu.
Mjere su dio većeg paketa namijenjenog smanjenju prepreka internetskom prometu u 28 zemalja Unije i poticanja e-trgovine. 

Iako je e-trgovina u porastu, ni poduzeća ni potrošači u Europi još nisu iskoristili sav njezin potencijal: potrošačima u drugim državama EU-a svoje proizvode na internetu prodaje tek 12 posto trgovaca, a potrošačima u vlastitoj državi čak trostruko više (37 posto). Isto tako, samo 15 posto potrošača kupuje putem interneta iz druge države članice EU-a, a iz vlastite triput više (44 posto).

Komisija je u srijedu donijela dva prijedloga: prvi o isporuci digitalnog sadržaja (npr. streaming glazbe), a drugi o internetskoj prodaji robe (npr. kupnja odjeće na internetu). U oba će se prijedloga razmotriti uklanjanje glavnih prepreka prekograničnoj elektroničkoj trgovini u EU-u: pravna rascjepkanost u području ugovornog prava potrošača zbog koje poduzeća (posebno MSP-ovi) imaju velike troškove te manjak povjerenja potrošača pri kupnji putem interneta iz druge države.

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište, rekao je: "Kad s interneta preuzmete film ili pjesmu, oni se moraju dati pokrenuti. U protivnom biste trebali imati mogućnost povrata novca i raskida ugovora. Ovim prijedlozima povećat će se prava potrošača na internetu te će im se omogućiti da s punim povjerenjem uživaju u proizvodima i uslugama iz drugih država EU-a. 

Poduzeća, osobito najmanja, moći će razvijati svoje prekogranično poslovanje uz manje troškova zahvaljujući zajedničkom skupu pravila EU-a koji će zamijeniti različite nacionalne zakone".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙