FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK jača transparentnost o prelascima dužnosnika u privatni sektor

ZAGREB, 15. prosinca 2015. (Hina) - Europska komisija pristala je, pod pritiskom da poveća transparentnost u svojoj suradnji s lobistima, objaviti imena svojih visokih dužnosnika koji prelaze u privatni sektor, prenose europski mediji.

U pismu europskoj pravobraniteljici Emily O'Reilly, koja je zatražila tu promjenu, Komisija navodi da će objavljivati popis takvih promjena radnih mjesta jednom godišnje, dodajući da je uravnotežila pravo dužnosnika na privatnost s njihovom obvezom da izbjegavaju sukob interesa, prenosi Politico.eu.

O'Reilly je pozdravila odluku, kazavši da ona pokazuje "daljnji napredak" Europske komisije kad je riječ o transparentnosti, što je predsjednik EK Jean-Claude Juncker proglasio svojim prioritetom.

Izrazila je ipak zabrinutost zbog Komisijine odluke da te podatke objavljuje jednom godišnje, zauzimajući se da to čini češće.

Po Komisijinim pravilima, bivši visoki dužnosnici moraju zatražiti dozvolu od Komisije prije nego prijeđu u privatni sektor i to dvije godine nakon odlaska iz Komisije. Ne smiju također lobirati u Komisiji 12 mjeseci nakon odlaska.

Odlukom nije zadovoljna nevladina organizacija Corporate Europe Observatory.

"Komisijino izvješće ne obuhvaća sve visoke dužnosnike koji odlaze, nego samo one za koje se ocijeni da su prešli na novi posao koji bi mogao biti povezan s lobiranjem ili zagovaranjem interesa", kazala je predstavnica te organizacije Vicky Cann.


VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙