FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Picula u EP-u o Srbiji i Kosovu: Napredak u godini punoj novih izazova

ZAGREB/BRUXELLES, 8. prosinca 2015. (Hina) - Daljnja normalizacija odnosa sa susjedima i zatvaranje preostalih bilateralnih pitanja od velike su važnosti na putu Srbije prema EU, a što se tiče Kosova najvažnije je nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji bi uskoro trebali ratificirati i u Europskom parlamentu, rekao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula na sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) u ponedjeljak u Bruxellesu, nakon predstavljanja Izvješća o napretku Srbije i Kosova, priopćeno je iz njegova ureda.

"Daljnja normalizacija odnosa sa susjedima i zatvaranje preostalih bilateralnih pitanja: utvrđivanje sudbine nestalih u ratu, rješavanje granične demarkacije i sukcesije, od iznimne su važnosti na putu Srbije prema EU", rekao je Picula, ističući da bavljenje problemima iz prošlosti treba zamijeniti suradnjom u pitanjima zajedničke europske budućnosti, navodi se u priopćenju.


"Pritom posebno mislim na konstruktivan doprinos i podršku Srbije konsolidaciji BiH i pozitivan pristup u nastavku dijaloga s Kosovom. 'Borbu za Kosovo', kako često znamo čuti u Srbiji, treba vremenom zamijeniti zajedničkim radom za europsku Srbiju", rekao je.


Picula je podržao otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom jer će to biti početak "pozitivnog pritiska" s ciljem ozbiljne transformacije velikog broja sektora. Pohvalio je poboljšan zakonodavni okvir, bolju regionalnu suradnju, sudjelovanje u mirovnim misijama te napredak u raznim etapama euro-integracijskog puta, ali i upozorio da su mnogi problemi iz prošlogodišnjeg izvješća ostali isti.


"Ugrožavanje slobode medija, nedovoljno učinkovita borba protiv korupcije, potreba za prisutnijom vladavinom prava, poštivanjem ljudskih prava i prava manjina i usklađivanje s vanjskom politikom EU dio su 'to-do' liste koju Srbija treba ispuniti", poručio je.


Vijeće EU-a odlučuje u ponedjeljak 14. prosinca hoće li otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom.


Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini najavila je u četvrtak u Beogradu da će 14. prosinca biti otvoreni pregovori sa Srbijom u poglavljima 32 i 35 koja se odnose na financijsku kontrolu i normalizaciju odnosa s Kosovom. 


Nakon predstavljanja Izvješća o napretku Kosova, Picula je kao najvažnije istaknuo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 27. listopada ove godine, koji bi uskoro trebali ratificirati i u Europskom parlamentu.


"Nadam se da će SAA kao prvi ugovor Kosova i EU biti stimulans institucionalnim i zakonodavnim reformama koje Kosovo treba usvojiti i implementirati. Na tom putu najmlađa europska država mora dobiti i nepodijeljenu europsku podršku", rekao je. No, za pravi napredak potrebna je istinska suradnja svih političkih čimbenika jer se i dalje, na žalost, događa česti "regionalni" problem prežestokog sukobljavanja oporbe i vlasti u parlamentu, napomenuo je.


Picula je istaknuo napredak u dijalogu sa Srbijom, ali i prepreke kao što su organizirani kriminal, korupcija i ugrožena sloboda medija, te dodao da je potrebno nastaviti borbu protiv terorizma i radikalizacije, kao i smanjiti broj ilegalnih migranta i tražitelja azila u EU.


"Sve bi to pridonijelo rješavanju daljnje vizne liberalizacije koja se na Kosovu toliko očekuje, ali spuštanje visoke stope nezaposlenosti je ključna pretpostavka za uspjeh svih ovih politika", zaključio je Picula.


Rok za podnošenje amandmana na Izvješća o napretku je za dva tjedna, odnosno 17. i 18. prosinca, a usvajanje izvješća očekuje se na plenarnoj sjednici u veljači, navodi se u priopćenju

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙