FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

20 godina DHFR-a: Redatelji kuhaju za svoj rođendanski domjenak

ZAGREB, 27. studenog 2015. (Hina) - U povodu svog 20. rođendana Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) za 2. prosinca u zagrebačkom kinu Europa najavljuje besplatne projekcije filmova i prigodan domjenak, na kojem će redatelji pokazati svoja kulinarska umijeća.

 Program kojim će ta strukovna udruga redatelja i scenarista obilježiti dvadeset godina djelovanja, ali i godinu u kojoj su hrvatski filmovi osvajali nagrade na prestižnim svjetskim festivalima, počet će podsjećanjem na domaće kratkometražne klasike.

 Na besplatnim projekcijama od 18.30 sati prikazat će se kratki filmovi iz povijesti domaće kinematografije, snimljeni šezdesetih i sedamdesetih godina, po izboru filmske kritičarke Dijane Nenadić.

 Projekcija "Kratke subverzije velikih majstora – zagubljeni klasici kratkog metra" donosi filmove "Budnica" Petra Krelje, "Pod ljetnim suncem" Obrada Gluščevića, "Jury" Ante Babaje, "Amerikanka" Zorana Tadića, "Čvor" Krste Papića, "Vox Populi" Nikole Babića, "Sve jedno drugo pojede" Rajka Grlića i "Balada o pijetlu" Zvonimira Berkovića.

 Nakon prvog seta filmova, kino Europase  pretvara u mali restoran u kojem će redatelji – profesija koja je uvijek 'uslužena' vrijednim radom brojnih suradnika – obrnuti uloge, staviti pregače i uslužiti druge, onako kao što drugi obično služe njih, ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

 Nakon te stanke filmski program se nastavlja u 21 sat, kada će se prikazati višestruko nagrađivani kratkometražni film "Piknik" Jure Pavlovića i dugometražni "Zvizdan" Dalibora Matanića.

 Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovano je 23. veljače 1995., s ciljem zaštite profesionalnih i strukovnih prava članova, te rada na unapređenju hrvatske kinematografije.

 Njegovi osnivači – tridesetak redatelja koji su bili na osnivačkoj skupštini – bili su motivirani potrebom da kroz društvo jasnije artikuliraju zajedničke interese i učine svoj glas prisutnijim u javnosti. Za prvog predsjednika izabran je Branko Ivanda.

 Deseci redatelja i scenarista izmijenili su se u radnim tijelima Društva, a njime su predsjedali Tomislav Radić, Vinko Brešan, Hrvoje Hribar, Dalibor Matanić, Neven Hitrec, Antonio Nuić, Irena Škorić i Danilo Šerbedžija.

 Društvo danas ima 138 članova i aktivno sudjeluje u radu istaknutih međunarodnih strukovnih organizacija, uključujući i FERA-u, Europsku federaciju filmskih redatelja.

 U povodu svoje proslave redatelji i scenaristi ponovno će upozoriti koliko je nužno poštivati autorskih prava i uvažavati rada autora, jer su to temeljne pretpostavke daljnjeg razvoja hrvatskog filma i kreativnih industrija.

 Prigodna proslava kao i ulazi na sve filmske projekcije besplatni su za sve posjetitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙