FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2015. Radin: za suradnju s novom vladom nužan čvrsti pismeni dogovor

RIJEKA, 4. studenoga 2015. (Hina) - Kandidat za saborskog zastupnika talijanske nacionalne manjine Furio Radin najavio je u srijedu da će, ako nakon izbora bude pregovarao o potpori mandataru nove vlade, iznijeti niz zahtjeva za zaštitu i proširenje prava talijanske manjine, rekavši kako ne zna hoće li suradnja biti moguća ako se ne postigne čvrsti pismeni dogovor.

 Radin je u Rijeci, gdje je predstavio svoj izborni program, istaknuo kako se njegovi zahtjevi temelje na osiguranju uporabe jezika i dvojezičnosti, financiranju institucija manjine, obećanju za uvođenje dvostrukog prava glasa za nacionalne manjine. Tražit će i izmjene Zakona o udrugama, kako bi se utvrdilo da manjinske udruge nisu u istom statusu kao ostale, jer je riječ o udrugama od javnog interesa. 

 Pozvat će na provedbu članka sporazuma o nacionalnim manjinama sklopljenog između Hrvatske i Italije 1996. godine, kojim se prava talijanske manjine utvrđena za područje zapadne Istre postupno trebaju širiti i na sva druga područja na kojima je povijesno živjela današnja talijanska manjina.

 Radin je neistinitima nazvao tvrdnje da manjinski saborski zastupnici moraju biti uz vladajuće političke opcije, podsjetivši da je on u prva svoja dva mandata 1990-tih godina bio u oporbi. Izrazio je nezadovoljstvo što, kako je rekao, ni jedna politička grupacija tijekom dosadašnje izborne kampanje nije govorila o nacionalnim manjinama.

 Kao bitne stavke iz svog programa naveo je zalaganje za sigurnost talijanske, ali i drugih nacionalnih manjina u "razdoblju pada razine tolerancije i sve češćeg govora mržnje", te neizvjesnih gospodarskih okolnosti i migrantske krize. Treba se, naglasio je, pripremiti da će dio migranata ostati u Hrvatskoj, ali da država na to uopće nije spremna. 

 Nužno je, tvrdi Radin, više ulagati u obrazovanje mladih pripadnika nacionalnih manjina te više pažnje posvetiti starijima, za što se u okviru talijanske nacionalne zajednice priprema projekt sveučilišta za treću dob.

 Predložio je da se u povijesnom središtu Rijeke postave dvojezične ploče s nazivima ulica na hrvatskom i talijanskom jeziku, rekavši da to nije politički, nego kulturni čin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙