FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2015 Pametno: reforma pravosuđa preduvjet budućeg razvoja

ZAGREB, 31. listopada (Hina) - Politička stranka Pametno predstavila je u subotu u Zagrebu kandidate i program za izbore na kojima će se pojaviti samostalno u tri izborne jedinice, te istaknula da je reforma pravosuđu najvažnija za stvaranje pravne sigurnosti u Hrvatskoj kao temelja budućeg razvoja.

 Nositeljica liste za I. izbornu jedinicu znanstvena savjetnica s Ekonomskog instituta u Zagrebu Maja Vehovec te nositelj i druga kandidatkinja liste za VII. izbornu jedinicu Ivan Vuković i ekspertica za reforme pravosuđa u zemljama pristupnicama EU Maja Grubišin, kazali su da je reforma pravosuđa majka svih reformi, što ponovo ovih dana aktualiziraju kontroverzni sudski postupci između odvjetništava i sudova, koji iz dana u dan umanjuju povjerenje građana a povećavaju pravnu nesigurnost.

 Pravosuđe karakteriziraju iznimno dugotrajni postupci, dupliranje predmeta, neopravdani odvjetnički troškovi i slično kazali su i dodali da bi njihova reforma zaostajanje s više od polovice novih neriješenih sudskih procesa godišnje za pet godina potpuno normalizirala.

 Oni predlažu potpuno digitalizaciju svih radnih procesa na sudovima i uvođenje posebnog sustava za statističko praćenje kretanja predmeta i uvođenje standardiziranih modela izvještavanja javnosti.

T akve reforme povode neke zemlje pristupnice EU koje bi mogle premašiti Hrvatsku, kazali su.

 Reformu lokalne uprave proveli bi svođenjem jedinica sa sadašnjih 556 na 150, ukidanjem županija i uvođenjem četiri regije i grada Zagreba. Broj političara smanjili bi gotovo trostruko, skratili mogućnost izbora lokalnih čelnika na dva mandata i uveli indeks lokalne korupcije od kojeg bi zavisilo javno financiranje.

 Javnu upravu treba učiniti učinkovitijom, privatizirati javna poduzeća koja posluju na tržištu i omogućivanjem privatnim tvrtkama da obavljaju usluge na području javnog dobra pod jednakim uvjetima kao i javna poduzeća, čime će građani dobiti bolje i povoljnije usluge, rečeno je. 

 Mi smo za jeftiniju državu i racionalni pravosuđe, jer je uvjet da možemo ozbiljnije planirati razvoj, za koji imamo program na kojem je radilo 40 autora, kazali su.
  
 Nismo ni lijevo ni desno, nego 'pametno' i zato nećemo davati savjete za koga građani trebaju glasovati, ali neka glasuju pametno, kazali su istaknuti kandidati političke stranke Pametno danas u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙