FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: 100 milijuna eura za Jadransko-jonsku regiju

BRUXELLES, 20. listopada 2015. (Hina) - Europska komisija je u utorak donijela novi transnacionalni program za poboljšanje prekogranične suradnje u Jadransko-jonskoj regiji - Interreg V B Adriatic-Ionian (ADRION) -  za koji je predviđeno preko 83,4 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i gotovo 16 milijuna eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), priopćila je Europska komisija.

Uz gotovo 100 milijuna eura pomoći za suradnju u Jadransko-jonskoj regiji, ukupna vrijednost programa suradnje, uključujući i nacionalne doprinose, iznosi 118 milijuna eura, pojašnjava se u priopćenju.

Programom će se pružati potpora provedbi prioriteta Strategije EU-a za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u cilju poboljšanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije u regiji. Programom su obuhvaćene četiri države članice EU-a (Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija), uz sudjelovanje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

"Ovaj je program osmišljen kako bi se izravno pridonijelo uspješnoj provedbi strategije EU-a za Jadransko-jonsku regiju te iskoristio i zaštitio bogat prirodni, kulturni i ljudski potencijal regije. Program će imati osjetan i pozitivan utjecaj na gospodarstvo regije, s posebnim naglaskom na poboljšane kapacitete za inovacije i istraživanja", kazala je povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu.

Prema priopćenju, programom će se pospješiti i sposobnost regije da zaštiti svoja prirodna bogatstva. Koristi od programa za Jadransku i Jonsku regiju također uključuju bolje integrirani prometni sustav.

Iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uložit će se preko 199 milijardi eura u europske regije u razdoblju od 2014. do 2020. IPA pruža  financijsku tehničku pomoć za potporu reformama u zemljama pristupnicama. Proračun IPA-e za razdoblje od 2014. do 2020. iznosi oko 11,7 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙