FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz Rima u Švedsku, prvi transfer izbjeglica unutar EU

RIM, 9. listopada 2015. (Hina) - Prvi kontingent izbjeglica odlazi u petak iz Rima u Švedsku u okviru programa Europske unije o boljoj raspodjeli tražitelja azila po zemljama članice Unije koje pak o tome pitanju nemaju jedinstveno stajalište.

Prvih 20 eritrejskih izbjeglica određenih za transfer iz Italije u Švedsku u petak prije podne skupina su od 160.000 izbjeglica i migranata koji će biti izmješteni u okviru programa "relokalizacije", prvog takvog programa u Europskoj uniji.

Dan uoči transfera velika većina zemalja članica EU suglasila se u četvrtak da je potreban zajednički nadzor vanjskih granica.

Članice EU trebaju do 16. listopada obavijestiti europsku agenciju za nadzor granica Frontex koliko joj ljudi i opreme mogu staviti na raspolaganje.

Frontex je objavio da im treba 700 stručnjaka.

EU je na važnom raskrižju - treba odlučiti hoće li upravljanje vanjskim granicama ostati u nadležnosti zemalja članica ili će se ići prema zajedničkom nadzoru. Europska komisija će do kraja godine predstaviti konkretne prijedloge za zajednički nadzor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙