FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Prvi eko-doručak u školi

ZAGREB, 30. rujna 2015. (Hina) - Učenicima prvih razreda zagrebačke Osnovne škole Vukomerec u srijedu je poslužen eko-doručak koji su donirali hrvatski ekološki proizvođači, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

U petak, 2. listopada, eko-doručak dobiti će i učenici prvih razreda OŠ Dragutin Domjanić u zagrebačkim Gajnicama.

Riječ je o projektu "Imam pravo jesti zdravo!" - popularizaciji ekološke hrane kod školske djece, koji provode Ekološki institut Ecologica u suradnji s Udrugom ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, pod pokroviteljstvom zagrebačkog Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

U prvoj godini projekta, eko-doručke će besplatno dobiti 200 prvašića, a početkom iduće školske godine njih 500. Eko-doručak zamišljen je tako da se učenicima podijele kutijice u kojima se nalaze ekološke namirnice koje čine zdrav i uravnotežen doručak.

Takav se eko-doručak pod nazivom "BioBrotbox" u Njemačkoj organizira već 10 godina, a dobije ga oko 200.000 njemačkih prvašića.

Zagrebačkim prvašićima su eko-doručak u njihovim kutijicama donirali članovi Udruge ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske (OPG Eko Sever, OPG Repro Eko, OPG Marica Jug i Grbić d.o.o.). Dobili su pecivo od integralnog brašna, malu staklenku ajvara, jabuku, mrkvu, sok od jabuke, kekse i vrećicu bundevinih sjemenki.

Voditeljica projekta, direktorica Ekološkog instituta Ecologica Sonja Karoglan Todorović, novinarima je izjavila kako provedbom projekta žele podići svijest i otvoriti dijalog s institucijama o mogućnosti uvođenja eko-doručka u škole.

Ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj je u velikom zamahu, imamo gotovo 4.000 proizvođača i blizu 70.000 hektara zemlje s ekološkom proizvodnjom, što je gotovo šest posto poljoprivrednih površina, no još uvijek nemamo puno ekoloških proizvoda, napomenula je Karoglan Todorović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙