FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu 72 filma

ZAGREB, 25. travnja 2015. (Hina) - Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac predstavili su u subotu ispred kina Tuškanac, na manifestaciji 'Žuti tepih', nominirane filmove 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala, a od 398 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, 72 filma ušla su u konkurenciju.

Selekcijska komisija, koju čine filmski kritičar i politolog Boško Picula, prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić i producent Ivan Kelava, među 72 odabrana filma izabrali su 31 domaći i 41 strani film. Ističu kako je tematska raznovrsnost najveća vrijednost ovogodišnje selekcije, priopćeno je iz Odnosa s javnošću Hrvatskog filmskog saveza.

Ovogodišnje filmske manifestacije mladeži, revija i festival, održat će se od 23. do 27. lipnja u Karlovcu.

Na Four River Film Festivalu natjecat će se filmovi iz brojnih zemalja, a među njima iz Kube, Australije i Brazila. U domaćoj konkurenciji na Filmskoj reviji mladeži najviše filmova dolazi iz Karlovca, Zaprešića i Gunje.

Mladi se filmaši natječu u kategorijama - igrani, animirani, dokumentarni film, slobodni stil te u kategoriji gastro filma, a u skladu s petom kategorijom, banana je odabrana kao ovogodišnji vizualni identitet karlovačkog festivala.

Prema riječima Boška Picule, domaćoj i stranoj konkurenciji zajedničko je to što mladi filmaši žele kroz svoje filmske uratke dovesti u vezu svoje privatne živote s onim što muči cijeli svijet, a najviše ih zanima smisao egzistencije.

Producent Ivan Kelava kaže kako tehnička perfekcija srednjoškolskih filmova nije više vijest jer su današnji srednjoškolci odrasli s kamerama, ali da je zapanjujuće kako mladi filmaši razmišljaju, elaboriraju i govore filmskim jezikom.

Profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić ističe kako su Revija i Festival odlična odskočna daska za plasman svih srednjoškolskih filmova, a vrijednost festivala je razmjena znanja i iskustva srednjoškolaca iz cijelog svijeta.

Žuti tepih umjesto crvenog

Mladi filmaši su danas, umjesto crvenog tepiha koji ih možda čeka u budućnosti, na platou kina Tuškanac prošetali žutim tepihom, fotografirali se za ovogodišnji festivalski plakat, natjecali se u filmskom kvizu i uživali u slatkim, bananastim delicijama koju su pripremili učenici Ugostiteljsko – turističkog učilišta Zagreb.

Filmska revija mladeži je središnja manifestacija hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. Dvanaest godina je mijenjala boravište, a od 2007. godine održava se u Karlovcu. Od 2008. godine, u sklopu Revije, organizira se i Four River Film Festival, međunarodna inačica, odnosno festival namijenjen srednjoškolskom filmu.

Osim kvalitetnog glavnog programa Reviju čini i bogat popratni program na različitim lokacijama - radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi muzičkih bendova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙