FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ odbacio GONG-ove sumnje u način doniranja HDZ-ove kandidatkinje

ZAGREB, 11. prosinca 2014. (Hina) - Nakon što je GONG od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) zatražio da provede nadzor nad eventualnim slučajem primanja donacija HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović putem tvrtke Glasnik, odnosno posrednika, HDZ je u četvrtak priopćio da je ta tvrtka samo tehnički izvršitelj organizacije donatorskih večera i nema nikakve veze s ugovaranjem i prikupljanjem donacija.

GONG od DIP-a traži da provede nadzor i načina primanja donacija prikupljenih na nedavnoj HDZ-ovoj donatorskoj večeri jer drži da bi primanje sredstava putem tvrtke Glasnik bilo kršenje zakona prema kojem se donacije moraju uplaćivati na poseban račun kandidatkinje.

Ako su se donacije zaprimale putem tvrtke bez obzira je li ili nije ona u vlasništvu HDZ-a onda je, smatraju u GONG-u, riječ o kršenju Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe prema kojem je zabranjeno davanje donacija preko posrednika.

Osim toga, kažu u GONG, svaka donacija mora biti uplaćena na poseban račun kandidata, što znači da su donatori koji su bili na donatorskoj večeri morali iznos donacije uplatiti izravno na poseban račun.

HDZ kao stranka ima pravo donirati svoju kandidatkinju, ali i ta sredstva moraju ići preko posebnog računa kandidatkinje, zaključuju u GONG-u. Navode pritom da Grabar Kitarović kao kandidatkinja HDZ-a nosi teret zbog svih slučajeva s malverzacijama financiranja te stranke u prošlosti kao i nepravomoćne presude pa bi morala pokazati ne samo da poštuje Zakon nego da podiže letvicu u transparentnosti financiranja kampanje.

HDZ je priopćio kako je umjesto angažiranja vanjske agencije za tehničku organizaciju donatorskih večera - a u svrhu racionalizacije troškova - Hrvatska demokratska zajednica angažirala tvrtku Glasnik d.o.o. koja je u njezinom stopostotnom vlasništvu.

"Donatori su temeljem potpisanih ugovora svoje donacije uplaćivali izravno na račun, a HDZ nije nijednu kunu zaprimio putem trećih osoba - bilo tvrtke Glasnik d.o.o. ili neke druge", stoji u HDZ-ovom odgovoru na Hinin upit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙