FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek donirao HCR-u 350 tisuća kuna za razminiranje područja kod Nemetina

OSIJEK, 16. prosinca 2013.(Hina) - Grad Osijek donirao je danas Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) 350.000 kuna, za razminiranje 62.700 četvornih metara minski sumnjivih površina kod prigradskog naselja Nemetin.

Ugovor o donaciji u gradskoj upravi potpisali su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec, a Vrkić je kazao kako bi, ako vremenske prilike dozvole, to područje moglo biti razminirano do kraja ove godine.

Dodao je kako na gradskom području ukupno ima 4,8 četvornih kilometara minski sumnjivih površina te da će gradska uprava, i idućih godina, ako bude bilo potrebno, izdvajati sredstva za razminiranje, jer "želi što prije proglasiti Osijek zonom bez minskih polja".

Jakopec je kazao kako se nada da će Osijek u idućih godinu dana postati destinacija koja više neće imati minski problem.

Dodao je kako od ukupnih minski sumnjivog prostora na osječkom području 75 posto čine šume, a ostatak poljoprivredne površine, a po planu humanitarnog razminiranja za iduću godinu poljoprivredne površine bi se u cijelosti trebale vratiti prvobitnoj namjeni.

Jakopec je izvijestio kako se dio plana razminiranja u ovoj Županiji, od 24 četvorna kilometra, ostvaruje u suradnji s "Hrvatskim šumama", pri čemu se sredstva očekuju i od europskih strukturnih fondova.

Hrvatska je ušla u Europsku uniju kao jedina članica s problemom mina i na neki način učinila da i Europa ima taj problem, tako da nam EU kroz strukturne i kohezijske fondove može pomoći, ako taj problem budemo predočili na kvalitetan način, poručio je Jakopec.

Na novinarski upit koliko smo blizu ostvarenju plana da Hrvatska do 2019. bude bez mina, Jakopec je kazao kako se od 2009. godine do danas vidi nesrazmjer planiranih i ostvarenih sredstava za razminiranje od 760 milijuna kuna, što se u idućem razdoblju može nadomjestiti jedino apliciranjem kvalitetnih projekata za europske fondove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙