FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat i HND u "Glasu Istre": nije trenutak za priznanje kad stižu otkazi

PULA, 11. prosinca 2013.(Hina) - U povodu prijedloga da se "Glasu Istre" dodijeli priznanje Grb Istarske županije, o čemu će Županijska skupština odlučivati sutra, čelnici novinarskog sindikata i novinarskog društva u tom dnevniku upozoravaju vijećnike i javnost kako trenutak kad 35 zaposlenih čeka otkaz nije pogodan za dodjelu toga, inače zasluženog priznanja novinama starim 70 godina.

"Da, 'Glas Istre' svakako zavređuje svako priznanje za 70 godina postojanja, no sada nije trenutak za to i u najmanju ruku vrijeđa mnoge zaposlene i mnoge generacije novinara, a pogotovo ovih 35 koji čekaju izgon", pišu povjerenik podružnice Sindikata novinara Hrvatske Paulo Gregorović i predsjednik ogranka Hrvatskoga novinarskog društva Boris Vincek u otvorenom pismu vijećnicima Istarske županije i medijima.

Navodeći razloge zbog kojih "takva institucija ne bi trebala dobiti nikakvo priznanje", Gregorović i Vincek u pismu ističu kako je sadašnja uprava na čelu s Albertom Faggianom i Slavenom Žmakom prije 23 dana najavila 35 otkaza i jedan sporazumni raskid ugovora na 112 zaposlenih radnika.

"Na listi za otkaz nije nitko od odgovornih u novinama koji su srozali kvalitetu lista i unijeli destrukciju u redakciju", navodi se u pismu i dodaje kako je uprava u protekle dvije i pol godine uručila otkaz petorici radnika tvrtke "Glas Istre novine" od kojih je jedan povukla, tri su radnika odlukom suda vraćena na posao, a za petog se čeka pravomoćna odluka suda.

Gregorović i Vincek pitaju: "Hoće li Grb Istarske županije biti poticaj takvoj poslovnoj politici?"

Tvrde među ostalim kako uprava od 2010. godine radnicima protuzakonito smanjuje plaće, na temelju čega su radnici tužili tvrtku i ovrhama došli do zarađenog novca, te pitaju nagrađuje li se Grbom "gaženje radničkih prava". Među razlozima zbog kojih, kako navode, Grb Istarske županije u ovom trenutku ne bi trebao pripasti "Glasu Istre", ističu i da je uprava uvela "sofisticirani model autocenzure".

Prijedlog da se "Glasu Istre" dodijeli Grb Istarske županije stigao je iz Udruge Saveza antifašističkih boraca Istarske županije u povodu 70. obljetnice tih novina. O njemu bi istarska Županijska skupština trebala odlučiti na sutrašnjoj sjednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙