FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova ravnateljica Centra za predškolski odgoj, oporba proziva za nepotizam

OSIJEK, 10. prosinca 2013.(Hina) - Osječko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici, većinom glasova, za novu ravnateljicu Centra za predškolski odgoj imenovalo Svjetlanu Takač, što su oporbeni vijećnici ocijenili primjerom nepotizma gradske vlasti.

Oporbi je sporno što je, pri glasovanju za izbor nove ravnateljice, održanom na nedavnoj sjednici Upravnog vijeća te ustanove, presudan glas bio njezine polusestre Katice Pecnik, supruge gradskog vijećnika Hrvatskih laburista (HL) Jaroslava Pecnika.

Vijećnik HDSSB-a Krešimir Bubalo izrazio je zabrinutost zbog nepotizma pri zapošljavanju u gradskim tvrtkama i ustanovama, kazavši kako Hrvatski laburisti imaju svoj etički kodeks, koji definira što je sukob interesa, pa ga "čudi da su se upustili u ovakvu avanturu".

Vijećnik HDZ-a Damir Kramarić odgovorio je da, "ako netko ne bi trebao govoriti o nepotzimu, onda je to upravo HDSSB".

Vijeće nije prihvatilo prijedlog kluba vijećnika HDSSB-a da se za vršitelja dužnosti intendanta osječkog HNK-a imenuje dosadašnji intendant Božidar Šnajder, kojega je na tu dužnost, kao jedan od osnivača imenovala Županijska skupština. Budući da je Gradsko vijeće, kao drugi osnivač, na tu dužnost ranije imenovalo Draženu Vrselju te da intendantu Šnajderu danas ističe mandat, vijećnici HDSSB-a tražili su da Gradsko vijeće Šnajdera imenuje vršiteljem dužnosti, kako bi se izbjeglo bezvlašće i kaos u HNK-u, budući da, po Zakonu o kazalištima, vršitelja dužnosti ne može imenovati Ministarstvo kulture.

Tijekom rasprave o izmjenama Sporazuma o HNK-u, koje reguliraju način izbora i rada Kazališnog vijeća, u vijećnicu je ušla skupina djelatnika osječkoga HNK-a, a njihov sindikalni predstavnik Ladislav Vrgoč tražio je da se, u ime djelatnika, obrati vijećnicima, kako bi izrazili zabrinutost novonastalom situacijom.

Predsjednik Vijeća Anto Đapić odbio je dati riječ, ustvrdivši kako su došli nenajavljeni te izmanipulirani, od strane jedne političke opcije, koja potpuno iskrivljeno prikazuje stanje u HNK-u. Ustvrdio je kako grad ima snage riješiti ovaj problem, ali da se ne može dopustiti upadanje na sjednicu Vijeća te da HDSSB odgovornost za situaciju u HNK-u pokušava prebaciti isključivo na gradsku vlast.

Gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako gradska i županijska uprava svakodnevno komuniciraju i traže rješenje te da rad kazališta ni u jednom trenutku neće biti ugrožen.

Poručio je djelatnicima HNK-a da će ih primiti na razgovor i "poduzeti sve što je potrebno, kako bi kazalište funkcioniralo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙