FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otok - 22. godišnjica pogibije četvorice zrakoplovaca

OTOK, 2. prosinca 2013. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka obilježena je 22. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca - četvorice pripadnika 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, koji su poginuli u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, na vinkovačkom području, kad je njihov zrakoplov pogodila neprijateljska raketa.

Poginuli su Marko Živković, Mirko Vukušić, Ante Plazibat i Rade Griva.

U nazočnosti članova obitelji te suboraca poginulih zrakoplovaca, vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO), Vukovarsko-srijemske županije, grada Otoka te stradalničkih i braniteljskih udruga.

Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodio je otočki župnik, velečasni Antun Knežević, koji je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služio i misu zadušnicu.

Živković, Vukušić, Plazibat i Griva bili su pripadnici 1. samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, ustrojenog na početku Domovinskog rata i poznatijeg kao "Crne vrane", koji je poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima dostavljao pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije, posebice opkoljenom Vukovaru, a djelovao je i bojno.

Jedan takav let četvorica pripadnika voda nisu preživjela jer je njihov zrakoplov pogodila raketa bivše JNA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙