FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U EU 25 posto ozljeda na radu uzrokovano zlouporabom droga i alkohola

ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Korištenje sredstava ovisnosti na radnom mjestu u porastu je u zemljama Europske unije, a čak 25 posto ozljeda na radu, izostanaka s posla i sukoba uzrokovano je zlouporabom droga i alkohola, rečeno je danas na okruglom stolu "Prevencija ovisnosti na radnim mjestima", upriličenom u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, od 15. studenog do 15. prosinca.

Zlouporaba druge i alkohola na radnom mjestu raste i predstavlja problem koji se više ne može tolerirati, kao ni diskriminaciju osoba koje su sklone takvom ponašanju, ustvrdila je Nada Turčić iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.

Naglasila je da zlouporabi droga i alkohola na poslu posebno pogoduju smjenski i noćni rad, rad izvan mjesta stanovanja, dostupnost alkohola na radnom mjestu, kulturne norme ("hajde, popij još jednu") i izloženost stresu koji je postao najopasniji čimbenik štetan za zdravlje radnika, a mogu ga uzrokovati preveliki radni zahtjevi, mobbing, produženi rad, izgaranje na poslu, nesiguran radni ugovor...

Turčić smatra da konzumiranje droge i alkohola na poslu treba tretirati kao zdravstveni problem te uključiti radnika u obavezni program liječenja, uz prethodno testiranje na drogu i alkohol.

Napomenula je kako je u novom Zakonu o zaštiti na radu predložena nulta tolerancija na drogu i alkohol na radnom mjestu, a svaki poslodavac trebao bi upozoriti radnika da na radnom mjestu ne smije biti drogiran ili alkoholiziran i toga bi se radnik trebao pridržavati baš kao što koristi rukavice, kacigu i slično.

Sanja Mikulić iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droge napomenula je da se u Hrvatskoj već provode redovita testiranja djelatnika, posebice u MUP-u i MORH-u, dok bi kroz tzv. postupovnik trebalo bi vidjeti pod kojim bi se uvjetima mogla obavljati testiranja u drugim zanimanjima.

U Švedskoj je testiranje zaposlenika dio preventivne politike i ako se zaposlenik odbije testirati to može biti razlog za prekid radnog odnosa. U Finskoj, Norveškoj i Irskoj postoji i posebno zakonodavstvo koje se odnosi na postupak testiranja na radnim mjestima, no u većini zemalja EU to je regulirano radno-pravnim propisima, a zakon omogućuje testiranje ako je opravdano zdravstvenim, sigurnosnim rizicima i rizicima povezanim sa zaštitom na radu.

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković kazao je kako im je cilj senzibilizirati javnost na problem zlouporabe druga i alkohola na radnom mjestu te se založio za preventivni pristup u rješavanju tog problema kroz izradu mjera prevencije u zajedničkom dogovoru svih zainteresiranih.

"Ljudi pod utjecajem alkohola i droge doprinose štetnim posljedicama po sebe i druge, no to ne mora završiti drastičnim kaznama već zajedničkim djelovanjem kako bi to prevenirali i takvim ljudima bili na pomoći", zaključio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Na okrugli stol pozvani su i predstavnici poslodavaca, no nisu se odazvali iako je istaknuto da prevenciju ovisnosti na radnom mjestu zakonodavac, poslodavac i zaposlenik mogu provesti samo zajednički, uz poštivanje slobode pojedinca, zaštitu prava poslodavca i sigurnost radnog procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙