FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za ravnopravnost spolova sutra o zahtjevima LGTB zajednice

ZAGREB, 11. studenog 2013. (Hina) - Na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova sutra bi se trebali naći zahtjevi LGTB udruga vezani uz ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, koje su im predstavnici te zajednice uputili prošlog tjedna.

Obzirom da je Sabor u petak referendum već raspisao bez da je prethodno od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja potpredsjednica Odbora Sanja Koenig rekla je Hini kako Odbor sutra nema puno "manevarskog prostora".

"Sumnjam da će na temelju odglasanog referenduma i stranačkog sastava članova Odbora biti doneşen stav koji bi išao u smjeru ocjene ustavnosti referendumskog pitanja", ustvrdila je aludirajući pri tome na činjenicu da su se i HDZ-ovci i SDP-ovci protivili upućivanju tog pitanja na adresu Ustavnog suda.

Obzirom da je referendum već raspisan, Koenig je napomenula kako članak 35. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kaže da radna tijela Sabora, a Odbor to jest, mogu uputiti zahtjev za ocjenu suglasnosti nekog propisa s Ustavom. "Ustavni se sud u tom slučaju mora očitovati po hitnom postupku, najdalje u roku od 30 dana", rekla je Koenig.

Osvrćući se na žestoku polemiku u javnosti koju je izazvala inicijativa "U ime obitelji", Koenig je ustvrdila kako je žalosno što su o temi ustavnosti referenduma svi imali nešto za reći, dok jedini mjerodavan - Ustavni sud, o tome i dalje šuti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙