FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Jovanović u Beogradu na sastanku Upravnog odbora za obrazovne politike VE

ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović boravi danas u Beogradu na neformalnom sastanku Upravnog odbora za obrazovne politike i prakse Vijeća Europe na kojemu se okupilo više od 60 sudionika iz europskih zemalja.

Glavne teme sastanka su upravljanje i kvaliteta obrazovanja, inkluzivno obrazovanje te razvoj kompetencija za demokratski i interkulturalni dijalog.

Ministar Jovanović tom se prigodom osvrnuo na važnost regionalne suradnje u obrazovanju istaknuvši da su "obrazovanje, znanost i sport najbolji mostovi za razvoj suradnje svih država u regiji, na dobrobit svih koji tu žive", izvijestilo je Ministarstvo.

"Hrvatska će kao članica EU uložiti napore da čvršće poveže regiju jugoistočne Europe s EU", rekao je ministar Jovanović istaknuvši kao važan instrument provedbe regionalnu platformu za unaprjeđivanje obrazovanja "Education Reform Initative for Southern and Eastern Europe" (ERI SEE) čije se tajništvo nalazi u Beogradu, a u okviru koje Hrvatska koordinira aktivnosti vezane za nacionalne kvalifikacijske okvire.

Regionalna obrazovna suradnja, dodao je, može se ojačati i kroz Skupinu za praćenje Bolonjskoga procesa koja upravlja Europskim prostorom visokoga obrazovanja. Hrvatska i Slovenija spremne su koordinirati novu regionalnu podskupinu za priznavanje kvalifikacija koja će raditi na uklanjanju prepreka u priznavanju kvalifikacija iz regije, rekao je ministar.

Hrvatska, napomenuo je, svoj odgojno-obrazovni sustav temelji na konceptu cjeloživotnog učenja koji svakome omogućava pristup obrazovanju pod jednakim uvjetima i u skladu sa sposobnostima, istaknuvši da je cjeloživotno učenje kao načelo na kojem se zasniva cjelokupno obrazovanje navedeno i u Nacrtu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja je u fazi javne rasprave.

Ministar je istaknuo da Hrvatska prepoznaje obrazovanje i znanost kao svoje razvojne prioritete koji jedini mogu donijeti dugoročnu društvenu stabilnost i ekonomski napredak.

Ulaganja od 100 milijuna eura u trogodišnjem razdoblju jasno pokazuju da je visoko obrazovanje prepoznato kao prioritetno područje za gospodarski i ekonomski oporavak, dodao je.

Izdvajajući nekoliko otvorenih pitanja koja se rješavaju u posljednje dvije godine, Jovanović je istaknuo pitanje veće učinkovitosti u javnom financiranju visokoškolskih ustanova te usklađivanje kvalifikacija s potrebama tržišta rada što bi trebao omogućiti Hrvatski kvalifikacijski okvir.

O nužnosti većih novčanih ulaganja radi stvaranja modernoga i kvalitetnog obrazovanja govorio je i srbijanski ministar obrazovanja, znanosti i tehnoloških razvoja Tomislav Jovanović koji je otvorio skup u Beogradu koji završava sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙