FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački Crveni križ obilježio 135 godina osnutka

ZAGREB, 23. listopada 2013. (Hina) - Zagrebački Crveni križ danas je obilježio 135 godina osnutka, 60. obljetnicu organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi i 20. obljetnicu punopravnog članstva Hrvatskog Crvenog križa u međunarodnoj asocijaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Dopredsjednik gradskog Crvenog križa Zdravko Birač podsjetio je da je Crveni križ u Zagrebu ustrojen još 1878. godine, kada i u drugim zemljama tadašnje Austro-Ugarske, kao dobrotvorno društvo. Od tada Crveni križ djeluje u Hrvatskoj, a od 1991. počinje raditi kao samostalna organizacija.

Danas se obilježava i 60 godina darivanja krvi u Zagrebu, a program prikupljanja i osiguravanja dovoljne količine krvi za zagrebačke bolnice neprekidno se provodi od 2. studenog 1953. godine na principima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, rekao je Birač.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor čestitao je dobrovoljnim darivateljima krvi, kojih je u Zagrebu 30.000, istaknuvši kako se svake godine sve više mladih uključuje u dobrovoljno darivanje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da je svaki dobrovoljni darivatelj krvi "moralni heroj", jer daje sebe drugom čovjeku.

Pozvao je Zagrepčane kojima zdravstveno stanje to omogućuje da se pridruže vojsci od 30.000 darivatelja krvi i pomognu spasiti nečije živote.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙