FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijska Arabija se udaljuje od SAD-a - šef obavještajne službe

RIJAD, 22. listopada 2013. (Hina/APA) - Saudijska Arabija namjerava se udaljiti od svoga tradicionalnog saveznika SAD-a, zbog politike Washingtona prema Bliskom istoku, izjavio je zapovjednik saudijske obavještajne službe princ Bandar bin Sultan, čije riječi prenosi austrijska novinska agencija APA.

APA tvrdi da je princ to izrekao "u krugovima bliskim politici Saudijske Arabije".

Saudijska Arabija zamjera Sjedinjenim Državama to što im nije pošlo za rukom da budu uspješne u sirijskoj krizi i u bliskoistočnom sukobu, a osim toga službenom Rijadu nije po volji ni to što se SAD zbližava s Iranom te što nije podržao Saudijsku Arabiju u gušenju prosvjeda 2011. u Bahreinu, prenosi APA riječi glavnog saudijskog obavještajca.

Saudijska Arabija povući će stoga odgovarajuće poteze prema SAD-u, a oni će se osjetiti u području naoružanja i trgovine naftom.

Kako piše austrijska agencija, Bandar bin Sultan to je izjavio prije nekoliko dana u razgovoru s europskim diplomatima, ali nije poznato stoji li iza toga i saudijski kralj Abdulah.

Saudijska Arabija je u petak odbila članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, jer smatra da u njemu vrijede dvostruka mjerila. Metode UN-a otežavaju napore na okončanju sukoba i ratova, pojasnio je službeni Rijad.

Prema izvorima na koje se poziva APA, Saudijska Arabija ubuduće neće svoju politiku prema Siriji usklađivati sa SAD-om. Saudijska Arabija u Siriji podupire pretežito sunitske neprijatelje predsjednika Bašara al Asada. Prema diplomatskim izvorima, Saudijska Arabija iz obzira prema SAD-u nije isporučivala sirijskim pobunjenicima oružje visoke tehnologije, koje bi moglo pasti u ruke Al Kaidi. Saudijska Arabija bila je vidno razočarana odlukom Washingtona da odustane od vojne akcije u Siriji nakon što se ondje dogodio napad kemijskim oružjem.

Saudijska Arabija strahuje također da bi dogovor SAD-a i Irana o iranskom nuklearnom programu mogao biti na njezinu štetu.

Rivalstvo između sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana dovelo je do jačanja napetosti u čitavom susjedstvu.

Saudijska Arabija od stjecanja neovisnosti 1932. saveznik je sa Sjedinjenim Državama, pri čemu Rijad uživa moćnu američku vojnu zaštitu, a Washington se oslanja na naftne potencijale svoga saveznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙