FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD smiruje gnjev Saudijaca zbog Sirije

PARIZ/KUVAJT, 21. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry pokušao je u ponedjeljak smiriti sve veću napetost u odnosima sa Saudijskom Arabijom koja je s prijezirom odbila mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda bijesna zbog izostanka akcije u slučaju sirijske krize.

Saudijska Arabija odbila je u petak dvogodišnje mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti zbog, kako je priopćeno, "dvostrukih standarda" u UN-u. Na tome su joj čestitali Egipat i saveznici iz Perzijskog zaljeva.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal ugostio je u ponedjeljak Kerryja na ručku u privatnoj rezidenciji u Parizu. Američki dužnosnici kažu da i Washington i Rijad žele Iran bez nuklearnog oružja, završetak sirijskoga građanskog rata i stabilan Egipat, ali priznaju da se ne slažu oko toga kako to postići.

"Očekujemo sadržajan i sveobuhvatan razgovor o svim tim temama, o pitanjima oko kojih se ne slažu i o područjima na kojima bismo se možda mogli približiti", rekao je jedan visoki dužnosnik State Departmenta prije toga ručka.

Taj je dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao kako Kerry neće pokušavati nagovoriti Saudijce da promijene odluku od o odbijanju mjesta u Vijeću sigurnosti, nego da će mu nabrojati prednosti sudjelovanja u tome 15-članome tijelu koje može odobriti vojnu akciju, uvesti sankcije i pokrenuti mirovnu operaciju. "Tako dobivate mogućnost da izrazite svoje mišljenje, čak i kad ste frustrirani", rekao je. "Oni će sami odlučiti".

Vijeće sigurnosti paralizirano je kad je u pitanju 31-mjesečni sukob u Siriji. Stalne članice Vijeća Rusija i Kina uporno blokiraju mjere kojima bi se osudio sirijski predsjednik Bašar al-Aasd, davni saveznik Irana, glavnog regionalnog neprijatelja Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija podupire sunitske pobunjenike koji žele svrgnuti Asada. Sirijski vođa je Alavit, a Alaviti su šijiti i njegov režim uživa potporu Irana i libanonskog oružanog šijitskog pokreta Hezbolaha. Asad sve svoje protivnike smatra povezanima s al-Kaedom, a države u kojima su suniti na vlasti optužuje da pomažu pobunjenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙